sâmbătă, 17 octombrie 2015

Vintilă Mihăilescu


Săptămâna culturală a cărţii de la Biblioteca Judeţeană Argeş Dinicu Golescu a continuat şi s-a încheiat vineri 17 octombrie cu o nouă lansare de carte: Reprezentarea străinului, sub coordonarea lui Vintilă Mihăilescu şi piteşteanul Petre Matei. 
Petre Matei, Vintilă Mihăilescu, Octavian Sachelarie
Vintilă Mihăilescu este probabil cel mai cunoscut antropolog român al momentului, iar eu sunt dependent de rubrica sa @hai-hui.ro în care acesta dezbate probleme de mentalitate românească.
Vintilă Mihăilescu
Primul care a luat cuvântul a fost Vintilă Mihăilescu care ne-a ţinut conferinţa având ca subiect titlul cărţii. În satul românesc, în comunităţile tradiţionale există o întrebare esenţială pe care şi eu am resimţit-o copil fiind în Ardeal: "Tu al cui eşti?". Pentru că ne spunea Vintilă Mihăilescu în această comunitate doar cei care muncesc pământul sunt ai locului, ceilalţi care locuiesc în această comunitate, cârciumarul evreu, meşteşugarii de obicei ţigani sunt străini. Şi funcţie de acest lucru eşti tratat ca ospitalitate sau cu ostilitate. Mihăilescu sublinia că în pofida legendei că suntem ospitalieri în culegerea de zicători a lui Zane nu se găseşte aproape nimic de spre ospitalitate. De aici porneşte şi temerea de străin actualizată acum de migraţia celor care vin din Orient şi Africa.
Petre Matei
A urmat Petre Matei cu conferinţa despre reprezentările tradiţionale despre ţigani. El spunea că până acum 30 de ani ei nu au reprezentat o minoritate problemă. Eu cred că asta este acuzată de faptul că ei au rămas cea mai mare minoritate din România, odată cu emigrarea minorităţii problemă tradiţională: evreii şi că ungurii nu mai sunt ceea ce erau, plus faptul că devenim vizibili în Occident prin ţiganii care cerşesc şi comit infracţiuni, blamul răsfrângându-se asupra întregii comunităţi de români. El s-e ocupat de mitul copiilor furaţi de ţigani. Matei spune că existenţa unor copii blonzi cu ochi albaştri este determinată şi de anumite deviaţii genetice, dar şi de faptul că în comunităţile tradiţionale, fetele nemăritate căzute în păcat scăpau de copilul nedorit dându-l la ţigani.
Vintilă Mihăilescu a răspuns la întrebarea mea privind identitatea balcanică a românilor. El a certificat că această convieţuire de 5 secole şi de t de stăpânire otomană ne-a creat mentalitatea balcanică pe care noi o renegăm de la Revoluţia de la 1848, mutând balcanismul la sud de Dunăre. Ne stă bine balcanici  dacă ştim să exploatăm avantajele acestui balcanism, vezi-i pe greci!
O întâlnire extrem de solicitantă şi plăcută!

Nu pot să remarc că o întreagă clasă  de liceeni a părăsit sala, probabil că li se terminase ziua de şcoală, scuzându-se la conferenţiari.

La felicitările adresate de mine directorului bibliotecii, Sachelarie acesta mi-a promis noi surprize culturale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu