vineri, 30 octombrie 2015

Vlad Dimulescu la Conacul Lipatti

Saviana Diamandi
În această seară de sfârşit de octombrie la Conacul Lipatti de la Fundăţeanca, Leordeni am avut recital de pian. Invitatul serii a fost profesorul de la Conservator Vlad Dimulescu. Dar nu a venit singur ci împreună cu o studentă talentată Andra Mărgineanu.
Andra Mărgineanu
Ca de obicei doamna Diamandi ne-a făcut prezentarea programului. Programul a cuprins muzică a romanticilor din secolul XIX. 
În deschiderea recitalului tânăra Andra Mărgineanu ne-a interpretat Studiu transcendental nr.12 "Chasse Neige" în si bemol de Franz Liszt. Muzica lui Liszt este gravă dificilă în acest studiu.
A urmat Andante spianato şi Marea Poloneză nr.12 de Chopin. Aici muzica în prima parte mi-a amintit de pictura cu sunete a impresioniştilor de la sfârşitul secolului ca apoi să audiem muzica impunătoare a polonezilor apăsaţi de asuprire din cele trei imperii care i-au împărţit. 
Vlad Dimulescu
A urmat apoi Vlad Dimulescu cu muzică de Brahms dedicată pianului.
Prima piesă a fost Şase piese pentru pian op.118, muzică mai romantică decât clasicismul simfoniilor şi Variaţiuni şi fugă pe o temă de Haendel op.24. Aici muzica este când sprinţară, când serioasă şi gravă.
Interpretarea a fost de înaltă clasă şi auditoriul a aplaudat îndelung aşa că ne-a mai oferit un bis tot din Brahms.
Pianul lui Lipatti
Iar finalul spectacolului s-a consumat la propriu la un pahar de vin sec Conu Alecu şi patiserie Vel Pitar ca să ne îndulcească plăcerea pricinuită de muzică. 
Cu maestrul Dimulescu
Atmosfera creată de Serile Lipatti aminteşte foarte bine de vremuri trecute, când oamenii puteau să asculte muzică şi să se bucure apoi de conversaţia la un pahar de vin cu oameni interesanţi în atmosfera aristocratică a conacelor.

Sper ca această frumoasă iniţiativă care dă un panaş vieţii culturale argeşene să continue!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu