vineri, 20 noiembrie 2015

Festivalul Internaţional de Teatru de Studio Ediţia XIX - Mame şii fiice

Sevastian Tudor şi Emil Boroghină

Sunt interesat de teatru din studenţie. Îmi amintesc cu colegul şi amicul Gigi Lucaciu m-a luat la Teatru Nottara prin toamna lui '67 şi plăcerea a rămas. Văzusem şi ceva piese la Teatrul din Ploieşti în liceu dar am ratat pe Caragiu starul teatrului.
Acum este o ocazie pentru mine să văd care este starea teatrului contemporan. Citesc rubrica Oanei Stoica de la Dilema veche care promovează teatrul experimental şi asta m-a făcut curios să văd acest festival de câţiva ani pentru că este teatru cu resurse minimaliste şi actori puţini.

Festivalul a fost deschis la ora 17, azi 20 noiembrie printr-o cuvântare a directorului teatrului Davila, Sevastian Tudor, la Sala Studio Liviu Ciulei.. Au mai vorbit regizorul teatrului din Kraguevac, Serbia şi preşedintele juriului Emil Boroghină. Am aflat că Festivalul a fost inaugurat în 1980, dar a ţinut doar 3 ediţii. A fost reluat în anul 2000.
A urmat apoi piesa dramaturgului rus Alexandr Mardani. Aveam un interes special pentru că piesa era tradusă de amicul meu, Cristi Sabău şi de Iulia Guţu, tovarăşa lui de viaţă basarabeancă şi bibliotecară la Colegiul IC Brătianu.
Daniela Butuşină Foursin şi Ramona Olteanu
Piesa reflectă situaţii contemporane valabile atât în Rusia dar şi la noi. 
Piesa debutează cu sosirea în apartament a Ritei o doamnă între două vârste, Rita interpretate de Daniela Butuşină Foursin. Rita vorbeşte la telefon cu mama ei şi fiica care este studentă. Se pare că Rita se ocupă afaceri imobiliare, fostă profesoară de franceză.  
Ramona Olteanu
Apare o tânără care este Katia (Ramona Olteanu), studentă la medicină trimisă de bossul Gleb să joace rolul fiicei pentru un client. 
Uşor, uşor ne lămurim că vor avea oaspete un bărbat şi că treaba este de fapt prostituţie. Între cele două femei domneşte o neîncredere reciprocă, pentru că Katia este combinată cu un tinerel şi pentru că nu ştie nimic despre ea. În partea a doua a piesei în apartamentul răvăşit cele două femei sunt disperate pentru că acest client cu care s-au distrat, sau la distrat a murit asfixiat cu o pernă de către tânăra Katia. Cele două complotează cum să scape de cadavru. 
 
Şi pleacă să cumpere apă minerală. Mortul se trezeşte din beţie şi pleacă şi când se reîntorc acestea răsuflă uşurate că au scăpat de crimă. Rita mărturiseşte că în noua sa îndeletnicire a fost împinsă de rakeţi şi mafioţi pentru că a accidentat cu maşina pe cineva şi a trebuit să plătească despăgubiri accidentatului intrând în contact cu interlopii. Katia are o poveste asemănătoare, studentă fii d trebuie să-şi susţină material studiile şi meseria de curvă este cel mai simplu de făcut.  
Când să se despartă uşurate la uşă se aud bubuituri şi cele două femei cad secerate sub gloanţele mafiote. 
 
Piesa este interesantă cu subiect poliţist, dar suferă de lungimi care puteau fi evitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu