luni, 23 noiembrie 2015

Festivalul Internaţional de Teatru de Studio Ediţia XIX - Ghidul sinucigaşului

În această seară a Teatrul Davila s-a jucat pe scena Studioului Liviu Ciulei piesa Ghidul sinucigaşului, producţia Teatrului Ariel  din Râmnicul Vâlcea.
Luminiţa Erga
Este o piesă cu o scenografie elaborată o cameră de zi dintr-un apartament cu picturi pe pereţi şi un fel de perdea care se deschide şi închide.
Subiectul piesei este dependenţa de televizor, o boală foarte răspândită la români. 
Gabriel Popescu
Piesa debutează cu un pasaj filmat. Oameni urcă într-un autobuz care merge printr-un oraş de blocuri (Râmnicu Vâlcea?) pe o melodie interpretată la trompetă, tipică filmelor poliţiste cu Alain Delon. Pe imaginile filmate seara din   autobuz curge genericul piesei Ghidul sinucigaşului
Apoi între scenele piesei curg imagini filmate din autobuzul care străbate oraşul.
O femeie singură - Luminiţa Erga ajunge acasă şi dă drumul la televizor, apoi primeşte un telefon de la mama sa. Subiectul emisiuni gen dispute între pseudo dive şi papiţoi, vipuri de periferie, manelişti, etc.

În scena următoare femeia constată disperată la reîntoarcerea acasă că i-a dispărut televizorul! Sună la 112 vine un poliţist - Gabriel Popescu care culege probe şi amprente. Tipul face cercetări, femeia este disperată se pileşte pentru că a dispărut singura ei distracţie şi între ea şi poliţist se încheagă un fel de relaţie, ambii sunt singuri, ambii amatori de emisiuni cu pseudo-vedete, ambii sunt divorţaţi. 
Femeia devine din ce în ce mai disperată, chiar vrea să se sinucidă dar primeşte vestea cea bună, televizorul a fost recuperat. Este vremea Revelionului şi poliţistul o vizitează pe femeie şi brusc după ce poliţistul mărturiseşte că a fost tentat de sinucidere şi finalul forţat conduce la deznodământul sinucigaş al ambilor. Este un final cam forţat faţă de evoluţia piesei. Păcat! că piesa are ritm şi este bine scrisă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu