marți, 24 noiembrie 2015

Festivalul Internaţional de Teatru de Studio Ediţia XIX - Secretul atomic

Crina Svoboda
Astăzi prima piesă s-a jucat pe scena Sălii Mari a Teatrului Davila. Este o producţie a Teatrului Coquette din Bucureşti. Această trupă a mai fost oaspete a festivalului de teatru de studio de la Teatrul Davila. Regia aparţine tot lui Ingrid Bonţa iar una dintre actriţe este cunoscută din producţiile anterioare. Este vorba de Ruxandra Bălaşu.
Ruxandra Bălaşu
Comedia Secretul atomic este scrisă de Lucia Verona şi face referinţe la actualităţi politice. De fapt este o comedie interpretată de un ventrilog, sau ventrilogă - Crina Svoboda care manipulează o marionetă şi actriţă.
Este interesant că marioneta aduce foarte clar cu fostul preşedinte Băsescu care invită pe preşedinta aleasă interpretată de Ruxandra Bălaşu.
Preşedinta aleasă doreşte să afle de la preşedintele care pleacă secretul atomic.
Preşedintele o invită să deschidă seiful şi acolo găseşte numai chestii inutile, după aceea este invitată la un pahar de tărie. Cea mai simpatică scenă este când această îi oferă viitoarei preşedinte maşina de tradus. Aceasta are trei moduri, limbaj comun, limbaj de lemn şi limbaj diplomatic. După ce fac câteva teste la o frază exprimată de viitoare preşedinte limbajul comun o redă ca o înjurătură.
După tot felul de inutilităţi şi mult whisky, palincă şi vişinată viitoarea preşedintă află secretul atomic. Acesta nu există pentru că el este o marionetă, o sosie, adevăratul preşedinte a murit la vânătoare şi sosia nu a aflat secretul militar sau atomic!
De fapt este o parabolă privind conspiraţionismul care ne spune că cei care fac politică sunt doar păpuşi manipulate de forţe obscure. În acest sens actriţa ventrilog aruncă păpuşa preşedinte şi manipulează acum o păpuşă femeie.

Problema pusă în registru comic este totuşi foarte serioasă, sunt forţe obscure care nu ţin  seama de opţiunile democratice ale electoratului. După reacţiile media româneşti se pare că suntem în plină conspiraţie. Adevărul este însă un pic mai complicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu