joi, 21 ianuarie 2016

Debutul stagiunii 2016 iarnă primăvară la Filarmonica Piteşti

Duceam dorul unui concert în direct de la filarmonică după o lună de pauză. Constructorii nu au vrut să ne permită să audiem concerte din noua sală. Sunt rău în urmă, cred că peste vreo 3 luni vom putea intra în sală. 
Viitoarea sală încă în construcţie
Aşa că filarmonica îşi desfăşoară activitatea tot în sala Casei de Cultură.
Şi debutul stagiunii a fost foarte promiţător, a fost un program exclusiv Beethoven.
Horia Maxim
 În prima parte am audiat Concertul pentru pian şi orchestră nr.5 în mi bemol minor, Imperialul. Solistul invitat a fost pianistul Horia Maxim acompaniat de orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de dirijorul ei Tiberiu Oprea.
Horia Maxim a fost într-o formă bună şi orchestra l-a acompaniat bine. Iar acest concert dă foarte bine forţa geniului beethovenian. Este concertul concertelor pentru pian şi orchestră. Şi Mozart are un concert superb nr. 21, şi concertul lui Ceaikovski, al lui Grieg, al lui Chopin, Liszt sau Rahmaninov, dar când asculţi acest concert parcă este ceva în plus. Are o forţă şi o maiestuozitate indescriptibilă, simţi prin toţi porii frumuseţea şi geniul muzicii.
După ce asculţi acest concert te cuprinde o stare de fericire şi de extaz!
Lumea a aplaudat furtunos prestaţia maestrului Maxim şi generos ne-a oferit un bis cu un studiu de Grieg.
Orchestra şi Tiberiu Oprea 
În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii Piteşti sub bagheta lui Tiberiu Oprea ne-a oferit o altă nestemată a Titanului de la Bonn, Simfonia a 7-a. Această simfonie cu pasaje sincopate, pasaje cu aer funebru, pasaje extrem de melodioase a fost supranumită de Wagner ca Apoteoza Dansului
A fost o seară superbă şi ne bucurăm că regăsim muzica la Piteşti

 
Eu cu maestrul Horia Maxim

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu