vineri, 8 ianuarie 2016

The Girl on the Train de Paula Hawkins

Acesta este bestseller-ul NY Times pe care mi l-a recomandat prietenul meu newyorkez, Valeriu D. 
Şi am reuşit să-mi procur cartea care a făcut furori în topurile americane de cărţi vândute.
Cartea aş considerau după clasificările făcute de Nicolae Manolescu din Arca lui Noe privind romanul că este un roman doric!

Adică este un roman în care ceea ce se întâmplă şi se desfăşoară rezultă din relatarea unor personaje reflector.

În cartea Paulei Hawkins aceste sunt ca şi în romanele Hortensiei Papadat Bengescu nişte femei, mai precis trei. Dar cest roman nu este numai de analiză psihologică, este la fel de bine şi un thriller.
Paula Hawkins este englezoaică şi cartea sa se petrece în Londra, mai precis în suburbiile ei.

Primul personaj şi cel mai important este Rachel. Ea este chiar fata din tren, care dă titlul romanului.
Rachel face zilnic naveta între Ashbury şi Londra pretinzând că merge la serviciu. Ea este o femeie de 34 de ani, divorţată care stă la prietena Cathy în gazdă. Rachel are o problemă care se pare că este curentă între englezoaice, este alcoolică!
De fapt alcoolismul este doar o consecinţă a relaţiei sale cu Tom Watson, fostul ei soţ. A încercat să rămână gravidă şi nu a reuşit, disperarea ei s-a transformat în alcoolism. Tom a înşelat-o cu Ana, un agent imobiliar, al doilea personaj reflector. Ana rămâne gravidă şi Tom divorţează de  Rachel. Şocul sentimental o afundă şi mai rău în alcoolism şi aşa pierde slujba de agent PR. Rachel o minte pe Cathy că merge la serviciu, dar ea pierde vremea prin Londra până la trenul de întoarcere. 
Tot timpul trenul ei se opreşte la semnal în Witney, locul unde se afla casa ei şi a lui Tom, lângă calea ferată. În apropiere se află altă casă, similară, în care Rachel observă un cuplu, pe care în imaginaţia ei îi numeşte Jason şi pe ea Jess. Jason ar fi un medic Sans Frontieres, iar Jess artistă plastică. E o vară englezească cu cald şi soare, dar şi urât şi ploaie. De fapt relatarea lui Rachel şi a celorlalte personaje are date precise şi timpii, dimineaţa şi seara. Iată că într-o zi la stop observă pe terasă cum Jess sărută un tip înalt, subţire şi măsliniu. În Rachel fierbe revolta şi se hotărăşte să o denunţe lui Jason.
Nu mai trebuie! Pentru că a doua zi în ziare citeşte că Megan Hipwell, este declarată dispărută de către Scott, soţul ei. Este chiar cuplul Jason - Jess din imaginaţia lui Rachel! 

Şi astfel se ajunge la al treilea personaj reflector Megan. Megan, o blondă mignonă şi drăguţă este căsătorită cu Scott, expert IT. Ea a deţinut o galerie de artă, dar a dat faliment. Plictisindu-se s-a oferit să facă pe babysitter-ul pentru micuţa Evie, fata vecinilor chiar Tom şi Ana!

Şi aşa încep relatările succesive ale celor trei personaje, cea a lui Megan fiind defazată în timp cu o jumătate de an înainte.

Rachel îi tot tracasează pe Tom şi pe Ana tot sperând că Tom ar putea să revină. Ana este revoltată de atitudinea lui Rachel, când aceasta ajunge să se strecoare în fosta ei casă şi să o ia pe micuţa Evie în braţe, pe când Ana dormea şi aşa o reclamă la poliţie.

Rachel umblă mai tot timpul beată şi exact în seara când Megan a dispărut ajunge în Witney pe Blenheim Road ca să vorbească cu Tom. Dar este atât de beată că i se rupe filmul.

A doua zi când este anunţată dispariţia lui Megan ea încearcă să-şi amintească ce s-a petrecut.
Are impresia că dispariţia lui Megan ar fi cauzată chiar de ea, care după acea noapte ajunge cum necum acasă, beată şi plină de lovituri. Singurul care ar putea aduce un  pic de lumină este un tânăr roşcat cu care a călătorit în tren, la rândul lui şi el beat.
Este chestionată şi de poliţie, dar etichetată ca martor nesigur, pentru că în aceea seară era beată şi nu putea să-şi amintească clar evenimentele.

Megan pe de altă parte are o istorie ciudată, la 17 ani fratele ei Ben de care era foarte legată moare într-un accident şi ea este atât de dezorientată că ajunge se să cupleze cu un tip hipi, mult mai în vârstă care era şi drogat pe deasupra. Un eveniment teribil îl face pe drogat să dispară. Megan îşi revine din starea disperată şi îl întâlneşte mai târziu pe Scott cu care se căsătoreşte. În relatarea ei rezultă că îşi găsise un amant, de care Scot nu ştie nimic şi asta îi accentuează lui Megan anxietatea. Din acest motiv Scott îi recomandă să consulte un psihanalist. Acesta este Kamal Abdic, bărbatul frumos şi măsliniu pe care Rachel a văzut-o sărutând-o pe Jess (Megan). 

Abdic este un refugiat bosniac al cărui frate a pierit cu alte rude la Srebrenica cu 15 - 20 de ani înainte. Abdic a devenit între timp un respectat psihanalist. Megan, care este după ruptura de amant, îi face avansuri lui Abdic refuzate foarte net de acesta. Megan continuă avansurile, se duce la Abdic acasă, dar acesta îi acceptă doar confesiunile. Şi aşa Abdic află de la Megan groaznicul ei secret, ea a avut o fetiţă Libby cu hipiotul drogat, şi aceasta a murit datorită neglijenţei ei, aflată sub influenţa drogurilor. Din acest motiv acesta dispare şi nu se mai întoarce acasă, după ce o îngroapă pe Libby. 

Rachel îl contactează pe Scott să-i spună de tipul măsliniu Abdic, care, de fapt venise să o consoleze pe Megan aflată într-o criză de depresie. Îl minte că o cunoaşte pe Megan şi Scott îl reclamă la poliţie pe Abdic care este arestat, dar eliberat între timp din lipsă de probe.

Este descoperit cadavrul lui Megan şi se află că era gravidă. Scott află că acest copil nu era nici al lui, nici al lui Abdic, după verificări ADN, ci al amantului necunoscut.

Rachel începe să-l bănuiască pe Abdic că este criminalul şi chiar face nişte sesiuni terapeutice cu Abdic pentru a încerca să-şi amintească şi ce s-a întâmplat cu ea în seara dispariţiei lui Megan.
Scott are şi o aventură cu Rachel, aflat şi el într-o profundă depresie determinată de dispariţia lui Megan. Comportamentul surescitat şi violent al lui Scott după o ultimă întâlnire cu Rachel, în care se confesează că a violentat-o şi pe Megan în seara dispariţiei ei, când aceasta a părăsit precipitat locuinţa, o determină pe Rachel să creadă că Scott ar putea fi criminalul.

Cu ajutorul tânărului roşcat şi după o discuţie cu Ana, Rachel îşi aminteşte de seara în care a ajuns la Witney. Ea care era beată, a fost violentată şi lovită de Tom în pasajul subteran de sub liniile de cale ferată, după incident ea observă că în maşina lui Tom şi o femeie cum urcă în ea, care ar putea fi Ana.

Pas cu pas criminalul începe să prindă contur.  Dar nu este scopul meu să vi-l arăt cu degetul! 

Cartea a avut un mare succes în SUA şi actualmente este în curs de ecranizare.

Un comentariu: