luni, 4 ianuarie 2016

The Three Days of the Condor regizat de Sydney Pollack

Am continuat scormonitul netului.
Am reuşit să văd sau revăd două filme cu Lino Ventura, Les Deuxieme Souffle cu Ventura bandit, în alb negru şi Derniere domicile connu cu Ventura poliţist. Acest are în final un citat obscur din Eminescu! Şi finalul este fără happy end, despre o lume egistă.

Dar filmul pe care l-am văzut cu mare interes a fost Cele trei zile ale condorului. Este un film de spionaj cu un scenariu parcă inspirat cumva din Ultima oră a lui Mihail Sebastian în ideea confuziei. Filmul este făcut în 1975 după marele scandal Watergate, când s-a constatat că există conspiraţii la cele mai înalte niveluri politice. 

Joseph Turner interpretat de Robert Redford în floarea vârstei  lucrează ca analist la o secţia a CIA din Manhattan, New York, sub inocenta firmă a Societăţii pentru Istorie Literară. În fapt sunt analişti care citesc cărţi şi reviste din toată lumea pentru a descoperii conspiraţii împotriva SUA. Sediul este atacat de indivizi înarmaţi, toţi cei cinci şase angajaţi sunt ucişi, inclusiv profesorul Heidegger!!! alt angajat, acasă al el cum avea să descopere ulterior Turner. Turner scapă ca prin miracol pentru că a ieşit din clădire prin spate, din cauza ploii să aducă prânzul pentru colegi. Este în preajma Crăciunului şi este urât, frig şi plouă. Turner contactează centrala din New York aflată în World Trade Center. Mai ştii? Poate din acest motiv teroriştii jihadişti au atacat turnurile în 2001. Se recomandă sub indicativul Condorul. Telefonul său creează o furtună şi sunt puşi aceiaşi killeri pe urmele lui, conduşi de Joubert (Max von Sidow). Turner o capturează pe Kathy Hale (Faye Dunaway) şi pleacă cu maşina ei la apartamentul acesteia. Şeful lui Wick face o încercare să-l ademenească şi îl pune pe bunul său prieten Sam să-l întâlnească. Wick încearcă să-l omoare, dar Turner ripostează şi-l răneşte grav pe Wick, însă acesta îl omoară pe Sam. Turner o anunţă pe soţia lui Sam să dispară şi este văzut de Joubert în lift şi încearcă din nou să-l ucidă. Reuşeşte să identifice maşina lui Kathy şi trimite un alt killer deghizat în poştaş pe care Turner îl anihilează. Contratacă şi el şi identifică locul unde se afla Joubert, pe care îl ameninţă telefonic. Acesta dă telefoane interceptate de Turner cu un dispozitiv furat dintr-o maşină a societăţii de telefoane din Nwe York. Îţi vine să râzi cum face interceptările Turner, era vremea telefoanelor analogice, folosea nişte crocodili prinşi de cablurile terminalelor telefonice. Turner fusese militar de transmisiuni şi de aceea avea aceste abilităţi. 
Reuşeşte să-l captureze şi să-l ameninţe pe Directorul CIA (Montgomery Clift) din New York care nu este nici el lămurit de ce este hăituit Turner. Turner pleacă la Washington să aibă o discuţie cu Atwood, director de operaţii speciale la CIA. Ameninţat de Turner el mărturiseşte că acesta depistase planurile CIA de destabilizare în Orientul Mijlociu (ce ironie!). Exact atunci apare Joubert care-l execută pe Atwood, care devenise periculos şi jenant pentru conducerea CIA. Joubert simulează de fapt sinuciderea lui Joubert. Turner află că acum Joubert era angajat de acea CIA, parte care nu agrea pe Atwood şi Turner nu mai prezenta niciun pericol. Astfel că Joubert îl conduce la New York cu maşina lui. Turner are o explicaţie finală cu directorul CIA New York şi îi spune că va a dat toată povestea la presă, se aflau chiar în faţa redacţiei New York Times. Acesta îi spune în replică că s-ar putea ca articolul să nu apară!
Vezi Doamne! CIA făcea diverse exerciţii în caz de replică la schemele concepute de adversari,adică sovieticii. Parcă filmul este mai actual ca oricând cu Putin care şi-a băgat nasul în afacerea siriană, acum este cu Assad contra ISIS.
Am văzut o copie HD dar pe ecran restrâns. 
Filmul este unul din cele mai bune din genul thriller de spionaj, dar şi politic. 
Chiar văzându-l  în comparaţie cu ce se face acum, regizorii sunt mai tentaţi doar de scene de luptă, de desfăşurări într-un ritm prea alert, acţiunea şi adrenalina contând în principal. 

După acest film sunt obligat să analizez mult mai critic realizări similare, seria Bond, dar mai ales Mission Impossible, unde nebunia tehnică şi adrenalina acţiunii nu mai au limită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu