vineri, 5 februarie 2016

De la preclasic la clasic

Orchestra cu dirijorul Tiberiu Oprea
Acesta a fost programul de ieri seară de la Filarmonica Piteşti. 
În deschidere orchestra condusă de Tiberiu Oprea a interpretat Suita Abdelazer de Purcell pentru orchestră de coarde. Henry Purcell este un preclasic englez din secolul al XVII-lea şi aceasta este muzică ocazională care cuprindă dansurile epocii. Finalul suitei este mai cunoscut.
Mihai Sîrbu, Petrea Gâscă şi ochestra
 A urmat apoi Concertul pentru doi corni, cembalo şi orchestră de coarde de Telemann. Acesta este un compozitor preclasic german din secolul XVIII. În epocă erau favorizate instrumentele de suflat ca instrumente soliste. Pentru că aceste instrumente solicită foarte tare pe solişti erau de lungime mică însă sunt extrem de frumoase din cauza sonorităţii nobile ale cornului. Cei doi solişti la corn au fost moldovenii Petrea Gîscă şi Mihai Sîrbu. A fost un regal de muzică preclasică şi sala a aplaudat îndelung.
Mihai Sârbu şi Petre Gîscă
În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Tiberiu Oprea ne-a oferit Simfonia nr. 40 în sol minor KV 450. Este una din cele mai cunoscute simfonii mozartiene şi face parte din triada ultimelor trei simfonii 39, 40 şi 41. Ea nu are o introducere şi nici un final.
Muzica este însă fermecătoare şi lumea a aplaudat cu dăruire.
A fost o seră de muzică care a lăsat o amintire plăcută melomanilor piteşteni.


3 comentarii:

  1. Continui sa ma intreb cum ar arata o orchestra simfonica imbracata in stilul tau ... probabil ar trebui sa merg la repetitii ca sa-mi satisfac curiozitatea!
    Un weekend fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Vlad precum vezi corniştii erau la frac cu coadă!
      Pentru spectatori nu este obligatoriu tuxedo!

      Ștergere
  2. Ma incita la comentarii, cum au remarcat alti cittori de-ai tai, pozele tale cu artistii vizitatori! Cred ca mai corect spus ar fi "Pentru spectatori ... cultivati ... nu este obligatoriu tuxedo!" Flatant, eh?!

    RăspundețiȘtergere