miercuri, 2 martie 2016

Din Egipt descoperirea originilor creştine de Ahmed Osman

Această carte am găsit-o la Biblioteca Judeţeană şi a citit-o prima oară amicul Mihai Vasilescu care a avut opinii foarte critice.
Am terminat-o şi acum şi îi împărtăşesc opinia.
Cartea a apărut în Editura Aquila în 2004 în Colecţia Confluenţe şi am mari reţineri privind traducerea. Este un exces de ca şi pentru evitarea cacofoniilor şi sunt denumiri greşite precum Cilicia, provincia din sudul Anatoliei care este ortografiată ca Cicilia!

Acum şi despre conţinutul cărţii.
Civilizaţia egipteană este printre cele mai vechi din lume. A apărut şi dezvoltat cu 3000 de ani în urmă în lunca Nilului şi îşi datorează existenţa revărsărilor periodice ale fluviului. Este singura civilizaţie care mai păstrează în picioare una din minunile lumii antice, în fapt cea mai veche şi anume piramidele.
Civilizaţia egipteană s-a dezvoltat de-a lungul secolelor şi nu a fost cucerit în secolul IV î. Hr. de către Alexandru cel Mare, dar civilizaţia egipteană s-a împletit cu cea elenistică. Egiptul  a căzut finalmente în stăpânirea romană înainte de era creştină.
Această civilizaţie a influenţat pe vecini a stăpânit Orientul Mijlociu şi este normal că a şi celelalte seminţii.
Aşa că este normal ca evreii să fie influenţaţi de această mare civilizaţie. Autorul face po analiză a finalului dinastiei a XVIII-a în perioada secolului XV-XIV î. Hr. Atunci se produce domnia faraonului Akhenaton care impune cultul unui singur zeu Aton, lucru care aminteşte de credinţa monoteistă a evreilor.
Ei bine autorul forţează identificând în anumiţi faraoni egipteni regi ai Israelului, David, Solomon şi finalmente îl identifică pe Akhenaton cu Moise. Asta pentru că faraonul monoteist este forţat să abdice şi se retrage tocmai în Sinai în zona muntelui sfânt de unde a coborât Moise cu cele 10 porunci. mai mult îl identifică pe fiul său Tutankhamon cu Isus! Acesta este omorât de un preot hain spune tradiţia. mai încearcă să acrediteze ideea că Isus Navi urmaşul lui Moise care îi duce pe evrei în Ţara Sfântă ca fiind istoricul Isus!

Toate ipotezele astea parcă ar avea ceva autentic, dar autorul se încurcă în tot felul de ipoteze privind Noul Testament. Toate aserţiunile sale au la bază descoperirea Manuscriselor de la Marea Moartă ale esenienilor  şi a Bibliotecii gnostice din Egipt de la Nag Hammadi.
Aceste secte din secolul I î. Hr şi în perioada cristică preced creştinismul.

Autorul neagă existenţa istorică a lui Hristos, ea ar fi doar spirituală. Mai mult el neagă şi existenţa lui Simon Petru care ar fi invenţia Bisericii Catolice de la Roma care ar contracara astfel Biserica Creştină Egipteană a lui Pavel, care a propovăduit evanghelia la neamuri, nu la evrei printr-o perioadă de eremit în deşertul Sinai.
Am aflat acum că de fapt cei patru evanghelişti nu au fost între apostolii lui Cristos, ci sunt relatări ulterioare, cea mai vechea aparţinând lui Marcu. Autorul exploatează contradicţiile din cărţile Noului Testament pentru a-şi fundamenta aserţiunile. Se ştie că rezolvarea  problemelor bisericii creştine a fost o sarcină grea şi a fost subiectul mai multor Concilii care s-au reunit pentru fundamentarea dogmei creştine după ce creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman în vremea lui Constantin cel Mare. Am mai aflat că simbolul fundamental al creştinismului crucea este sankh-ul egiptean la fel ca şi simbolul peştelui.


Chiar dacă controversată carte merită citită aducând informaţii interesante!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu