luni, 25 aprilie 2016

Note de lectură

Ieri, 24 aprilie 2016 în paralel am început lectura a două cărti:
The Rise and Fall of Ancient Egipt de Toby Wilkinson şi 
Century Trilogy - Fall of Giants de Ken Folett.

The Rise and Fall of Ancient Egipt 
Primele mele amintiri despre Egiptul antic le am din clasa a V-a, de la 12 ani. Îmi aduc aminte de primul rege care a unificat Egiptul de Sus şi pe cel de Jos, Menes, nu de nume care mi-a revenit citind cartea de istorie. Atunci am învăţat şi cât este volumul unei piramide L pătrat X H supra 3. 
De fapt carte mi-a recomandat-o Mac, după ce citisem o aiureală a unui egiptean despre Isus şi legătura Sa  cu Vechiul Egipt.
Cartea începe cu o introducere povestind cea mai spectaculoasă descoperire despre Egipt realizată de Howard Carter şi anume Mormântul faraonului Tuthankamon. Carter era de fapt artist gravor dar a fost atras de Egipt şi cu sprijinul lordului Carnarvon a început săpăturile în Valea Regilor.
Istoria Egiptului începe în preistorie cu 5000 de ani înainte de Cristos. Atunci ploile care udau platourile înalte din zona primei cataracte a Nilului s-au mutat mai la sud spre platourile Etiopiei.
Crescătorii de vite au fost obligaţi de deşertificare să se retragă spre valea Nilului şi aşa a început coagularea unui stat. Agricultura era posibilă datorită revărsărilor Nilului şi pe porţiunea îngustăa văii fluviului şi aceasta a făcut posibilă dezvoltarea primului stat centralizat care se perpetuează şi azi în modernitate.  Statul incipient a început în Egiptul Superior şi prima atestare a unui stat unificat este o spatulă care este chiar la intrarea în Muzeul de Antichităţi din Cairo. Pe această spatulă sunt sculptate scene cu primul faraon Narmer sau Menes după denominaţia grecească. Acesta este primul faraon al prime dinastii şi a trăit în jur de 2950. cam cu această spatulă începe istoria pentru că pe ea sunt gravate cele mai vechi hieroglife.
Faraonii erau consideraţi zei vii şi de aceea după moarte erau îngropaţi în morminte fastuoase ca acele al lui Tuthankamon. Se pare că la începuturi se comiteau şi sacrificii umane, faraonul fiind îngropat împreună cu cei apropiaţi.

Century Trilogy - Fall of Giants

Tot ieri am început să citesc şi acest roman. Eram curios pentru că am citit mai multe cărţi despre declanşarea Primului Război Mondial. dar acum aera un roman aplicat la această perioadă.
De fapt romanul se întinde pe un secol şi eu sunt de abia la început. Mărturisesc că am abandonat Egiptul Antic pentru că romanul este mai palpitant într-un fel.
la început este o suită de nume şi de familii care sunt în roman, americani, englezi, ruşi, germani, dar şi personaje istorice.
Cartea începe într-un orăşel minier din Wales şi protagonişti sunt fratele şi sora Billy şi Ethel Wiliams.
Billy devine miner ca tatăl care era acum lider sindical şi Ethel devine de tânăra şef servitoarelor lordului Fitzherbert. Acesta este putred de bogat datorită pământurilor sub care se află bogatele resurse de cărbune cedate unei firme de exploatarea cărbunelui. 
În mină are loc o explozie şi Billy devine eroul salvării ortacilor. În acelaşi timp la contele Fitzherbert se afla în vizită regele George al V-lea. 
Aş mai sublinia că Billy, părinţii lui, toţi minerii erau extrem de credincioşi, explicabil pentru meseria de miner.
Ca şi faptul că tineri galezi practicau cu multă păcere rugbyul, tradiţie care-i face mari jucători şi azi.

De fapt este o imagine a societăţii britanice şi hăul care se întindea între muncitori şi cei bogaţi, nobilimea engleză. Autorul este neîndurător cu aceştia, este o imagine realistă a exploatării nemiloase, a unui capitalism sălbatic cu o mină condusă de indivizi lacomi care nu cheltuiesc pentru securitatea minerilor. 
Lordul Fitzherbert este căsătorit cu frumoasa blondă Bea, o prinţesă rusă. Autorul nu scapă ocazia să sublinieze diferenţele dintre aristocraţii ruşii nemiloşi cu supuşii şi englezii mult mai liberali în aceste relaţii.  Se pare că se înfiripă o poveste de amor între Fitzherbert şi frumoasa brunetă Ethel, nepoata unei frumoase italience a cărei familie a ajuns la minerit în Wales.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu