joi, 21 aprilie 2016

Şcoli naţionale la Filarmonică

Delia Diacomescu
În această seară de 21 aprilie am urmărit un concert cu piese ale unor diverse şcoli naţionale.
Delia Diaconescu şi Mircea Holiartoc
Prima piesă a concertului a fost Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor , op.47 de Jean Sibelius. Este singurul concert dedicat viorii scris de compozitorul finlandez, şi propriu zis nu poate intra la categoria de muzica unei şcoli naţionale, fiind mai degrabă a repertoriului universal. Este o piesă care cere virtuozitate solistului violonist şi o bună corelaţie cu orchestra.
Ei bine tânăra şi talentat violonistă Delia Diaconescu s-a achitat foarte bine de părţile solistice fiind bine acompaniată de orchestra Filarmonicii Piteşti bine condusă de dirijorul Mircea Holiartoc.
Lumea a aplaudat îndelungat pe artistă şi Delia Diaconescu ne-a oferit un bis. În pauză am avut plăcerea unei fotografii cu solista stabilită în Italia şi cu dirijorul, ca ulterior să stau de vorbă cu tatăl domnişoarei Diaconescu şi să aflu cu plăcere că este originară din Vultureştiul muscelean şi nepoata scriitorului Mihai Diaconescu. Bravo ei şi mândrie pentru noi!
În partea a doua a concertului dirijorul Mircea Holiartoc şi orchestra ne-au oferit un potpuriu de piese de mare popularitate care sunt expresia sentimentelor naţionale ale compozitorilor.
Astfel am ascultat Rapsodia ungară nr.2 de Franz Liszt, apoi două dansuri slave Furiant şi Starodavny de Dvorak, ca să încheie cu două piese de Manuel de Falla, Dansul ritual al focului din Amorul vrăjitor şi Dans spaniol din La Vida breve.

Am audiat sonorităţile focoase ale ceardaşului, melodiile folclorice cehe şi strălucirea dansului spaniol cu două bisuri.

Lumea a plecat acasă bine dispusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu