luni, 18 iulie 2016

Billions - un serial

Serialul Billions mi-a fost recomandat de amicul meu Valeriu D. Şi a avut dreptate! Merita să-l văd, tocmai s-a terminat prima serie de 12 episoade.

Subiectul este ca să simplific: DNA contra corupţi.

Acţiunea se petrece la New York, unde altundeva şi are în prim plan pe procurorul Chuck Rhoades interpretat de cunoscutul actor Paul Giamatti şi pe financiarul Bobby Axelrod interpretat de excelentul actor englez Damian Lewis.
De fapt este imaginea de azi a capitalismului globalizat dominat de instituţiile financiare. Unii spun că acum inclusiv muncitorii sunt implicaţi în aceste afaceri prin intermediul fondurilor de pensii. La fel, apar avertismente privind faptul că dominaţia exclusivă a capitalului financiar poate fi periculoasă pentru dezvoltare, deoarece poate bloca iniţiativele, acele startup-uri care acum s-ar părea că sunt mai puţine decât la începutul anilor 70.
Dar ceva se poate vedea aici, societatea capitalistă avansată funcţionează pe încredere şi pe investirea corectă a resurselor financiare, care pot aduce uneori câştiguri enorme instantaneu.

În acest mediu îşi desfăşoară prospera firmă Axe Capital a lui Axelrod. De fapt Axelrod este un fel de Tănase Scatiu de New York, un tip ridicat dintr-un mediu sărac, care prin inteligenţă şi nu  numai a devenit extrem de bogat. Este căsătorit cu superba Lara - Malin Ackerman. Aici am o problemă. Sunt convins că am văzut pe această actriţă în mai multe filme suedeze poliţiste în rolul unei ziariste, dar pe IDBM  îmi apare că de fapt este canadiană, părinţii au emigrat din Suedia în Canada. Lara are şi ea un restaurant în care chef (că se tot poartă!) este sora ei. 

Chuck este căsătorit cu Wendy (Maggy Siff), o excelentă psiholoagă care lucrează pentru firma lui Axelrod. Căsătoria lor are ciudăţenii ambii fiind amatori de extravaganţe sexuale cu ritualuri sadice.

Problema este că procurorul Chuck Rhoades vrea să-l bage la puşcărie pe Axelrod şi de aceea îl urăşte de moarte. 

Axelrod este un prosper investitor, lipsit de orice scrupule care foloseşte informaţii confidenţiale, care sunt interzise de SEC (Securities Exchange Commission) a bursei din New York. El foloseşte tot felul de şiretlicuri murdare, are angajat un tip probabil fost CIA pentru afacerile care nu sunt în regulă, mituieşte angajaţi inclusiv de la DA Office South New York (procuratura).

La un moment dat Bobby îşi dă seama că va fi prins şi face o înţelegere cu Rhoades să plătească o amendă record de un miliard nouă sute de milioane de dolari!!!!! dar Chuck îi spune că-i va interzice să mai facă afaceri şi acesta rupe învoiala. 

În finalul celor 12 episoade, Chuck caută în laptopul soţiei şi găseşte o informaţie care l-ar încrimina pe Axelrod şi pune procurorii să cerceteze cazul. Axelrod îşi dă seama că sursa este Wendy şi are o discuţie dură cu ea. Aceasta a înregistrat cearta cu soţul său, după care-l dă afară din casă. Wendy părăseşte firma lui Axelrod.
Chuck depistează un  afro-american care era îngrijitor care transmitea informaţii lui Axelrod şi îi spune informaţia falsă că sediul Axe Capital are microfoane. Împreună cu expertul său acestea aproape distruge firma căutând microfoanele ascunse când apare Chuck care-i înmânează ca amintire cecul rupt reconstituit şi înrămat de procurori şi cu avertismentul că va continua să-l hăituiască.


Să vedem ce mai urmează? În toamnă sau la anul!

Un comentariu: