miercuri, 13 iulie 2016

Note de lectură: Afterburn

Afterburn este ultimul roman din seria Manhattan a lui Colin Harrison pe care l-am început în vacanţa din Grecia.
Este un roman cu un final trist. Autorul continuă investigaţiile sociale şi are fineţea observaţiilor de comportament din toate straturile sociale.
Titlul am încercat să-l traduc şi căutând pe net am găsit că cea mai potrivită traducere ar fi fost Amintire arzătoare.

Romanul are trei personaje principale ale căror destine se intersectează.

Romanul începe în 1972 în Vietnam. Căpitanul Charlie Ravich este pilot de F4 şi bombardează poziţiile armatei nord vietnameze. Avionul său este doborât deasupra Vietnamului de Sud, se paraşutează, dar copilotul său se încurcă în frânghiile paraşutei şi moare. Ravich este făcut prizonier de Vietcong şi este torturat, după câteva luni este eliberat de un comando al infanteriei marine americane, dar primeşte gloanţe care-i perforează mâna şi scrotul, pierzând un coi. Este reparat de medici şi revine în familia sa compusă din soţia Ellie şi copii Ben şi Julia. Ben moare în vremea colegiului de un cancer galopant, iar Julia ajunsă între timp avocat nu poate avea copii.
Charlie, acum de 58 de ani pusese la punct o firmă de electronică şi se afla în Hong Kong în 1999 cu afaceri. Firma sa îşi propusese să construiască o fabrică în China cu finanţare din Hong Kong.
Este martorul morţii unui mare financiar chinez şi asta îi aduce prin speculaţii pe bursă opt milioane de dolari. Banii obţinuşi îi dau o idee, să găsească o tânără dispusă să poarte copilul obţinut prin inseminare artificială  cu sperma sa. Finanţarea viitoarei mame o va face cu banii obţinuţi aşa de uşor şi repede. 

În acelaşi timp din închisoare este eliberată Cristina Welles, o tânără de 27 de ani. Cristina o femeie extrem de inteligentă şi cu darul matematicii, care a renunţat la Universitatea Columbia.
S-a cuplat cu un fost culturist, Rick Bocca, care este şi om-maşină de făcut sex. Împreună lucrau pentru mafiotul Tony Verducci şi transportau camioane cu lucruri furate. Cristina este arestată şi închisă şi apoi eliberată pe baza depoziţiei detectivului Peck, care-l alertează pe Rick de iminenta ei eliberare. De fapt Peck este corupt lucrând pentru mafiot. Cristina reuşeşte să scape de urmărirea mafioţilor şi alege să lucreze ca chelneriţă. Rick începe să o caute şi cere ajutorul lui Paul fratele lui vitreg cu acelaşi tată, care era contabilul mafiotului Verducci.

Cristina îl agaţă pe Charlie la barul Pierre din Manhattan şi începe o poveste de dragoste cu acesta. Charlie este preocupat cu fabrica din Shanghai şi trebuie să plece acolo să repornească construcţia blocată de antreprenori chinezi.  Reuşeşte să-l întâlnească pe chinez şi-l mituieşte ca acesta să revină pe şantier. Reîntors în New York are o întâlnire fierbinte cu Cristina cu care are loc o partidă de amor ca în tinereţe. 

Rick este capturat de mafioţii lui Verducci şi este torturat de un fel de chirurg nebun numit Morris, care îi găureşte cu o maşină de găurit laba unui picior şi apoi îi taie braţul drept.

Cristina îi mărturiseşte lui Charlie cine este de fapt, îşi dăduse un nume fals Melisa Williams ca acela al celei care locuise în camera închiriată înaintea ei. Dimineaţa Charlie o caută al telefon pe mama Cristinei şi apelul este interceptat de mafioţi. Cristina îi mărturiseşte că toată arestarea ei a fost pusă la punct de către ea care sustrăsese două cutii care erau pline de bani şi le ascunsese în Mustangul tatălui ei. 

Charlie este agăţat de mafioţi şi este torturat la rândul lui ca să îi dea lui Verducci banii furaţi de Cristina.
Charlie reuşeşte să facă rost de bani dar este aproape omorât de dementul  Morris. Rick Bocca îl caută pe fratele lui şi-l obligă pe Paul să-l ducă la locul de tortură. Îl împuşcă pe detectivul Peck care păzea locul şi apoi pe Morris, dar în schimbul de focuri Paul este omorât şi el. Verducci scapă de răzbunarea lui Rick şi dispare.

După câtva timp trupul lui Charlie este găsit şi se crede că este victima răzbunării rudelor financiarului chinez. La fel şi maşina lui Rick este găsită răsturnată cu Rick mort, mafia acţionează eficient.

Verducci care şi-a recuperat banii nu mai este interesat de Cristina care continuă munca de chelneriţă. Ea a rămas gravidă cu Charlie, îndeplinind visul acestuia. În plus află de la mamă ei că cutiile din Mustangul tatălui ei, vândut între timp fuseseră depozitate în subsolul casei. Aşa că până la urmă Cristina a rămas cu banii mafiotului!


Roman bine scris care poate constitui subiect de film.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu