sâmbătă, 3 septembrie 2016

Note de lectură - A Time to Die de Tom Wood

Pe Tom Wood l-am descoperit după cum am spus anul trecut la hotelul din Skiatos unde trag mulţi englezi şi romanul lui The Enemy în biblioteca de cărţi lăsate de aceşti turişti. A devenit instantaneu un favorit. 

Pe Tom Wood şi personajul său, Victor asasinul  plătit îl situez ca valoare pe acelaşi nivel cu Lee Child şi eroul lui Jack Reacher, fost poliţist militar  care a ajuns erou de filme thriller. Ei sunt după mine cei mai buni scriitori de astfel de romane de acţiune pe care le-am citit.

Am reuşit să-i citesc toate romanele apărute şi aşteptam nerăbdător ultimul său roman apărut anul acesta, A Time to Die

Uite că zilele trecut am reuşit să-l procur sub formă PDF şi l-am citit cu plăcere.

Victor este un asasin plătit. El a fost militar în forţele speciale, cel mai probabil engleze şi are câteva însuşiri ieşite din comun, este în primul rând vorbitor curent a mai multor limbi europene. Vorbeşte curent rusă, maghiară, germană şi multe altele.
Este un ochitor perfect şi este expert în lupta corp la corp. 

Viaţa lui este un coşmar pentru că fiind bine plătit pentru serviciile sale îşi permite să locuiască în hoteluri de lux, să fie extrem de bine îmbrăcat, să-şi permită multe lucruri pentru oameni bogaţi, dar viaţa lui este un coşmar pentru că este continuu în încolţit de inamici care-i vor moartea.

În acest roman se află undeva iarna în trenul Moscova St Petersburg. A primit însărcinarea de la SIS MI6 spionajul extern englez să îl execute pe un anume Fletcher. Acesta  a trădat secrete importante unei frumoase chinezoaice care lucra pentru serviciile chineze. Fletcher îl recunoaşte sub numele de cod, Cleric şi-l convinge pe acesta să se sinucidă singur comandând o friptură de vită cu care să se înece şi să se sufoce din cauza unei bucăţi mai mari de friptură.

Dar în tren Victor detectează prezenţa unui alt asasin care este pe urmele sale. Are loc o luptă nedecisă în cuşeta lui Victor şi-l convinge pe Krieger asasinul neamţ să renunţe pentru că trenul s-a oprit din cauza morţii prin asfixiere cu friptura a lui Fletcher şi-n tren urcă miliţia rusă.

Reîntors la Londra ia legătura cu Banick, omul dela SIS care îi dă o însărcinare la Belgrad să-l execute pe un gangster, Milan Rados, care este criminal de război şi se ocupă cu droguri. Victor demonstrează că se descurcă în sârbă. Aici sunt eu nelămurit, pentru că exprimarea în altă limbă cam lipsesc în roman expresii în respectiva limbă, fiind doar exprimări în engleză.
La hotelul elegant londonez unde locuia este abordat de o femeie extrem de frumoasă şi elegantă cu care urcă la ea pentru o partidă de amor. După ce se întoarce din baie tânăra are într-o mână foenul şi în alta un pistol. Victor precaut descoperise deja pistolul şi-i scosese gloanţele. Îi mărturiseşte că un anume Phoenix pusese un premiu extrem de mare pentru a fi ucis şi mai mulţi asasini plătiţi vor să-l ucidă. Ea însă a ratat şi Victor nu glumeşte!

Victor ajuns la Belgrad, reuşeşte să intre în solda lui Rados, sub numele unui ungur numit Barta, dar este detestat de adjunctul lui Rado Zoca (citeşte probabil Zocia). Victor află că de fapt Milan se ocupă cu traficul de carne vie, aducând tinere din spaţiul ex-sovietic ca să se prostitueze.
Ca să fie angajat trebuie să se bată cu o brută pe care o execută rapid lăsându-i pe sârbi cu gura căscată.

Victor participă la vânzarea unor fete unor traficanţi slovaci. Victor miroase că este o capcană şi reuşeşte să-l anihileze pe sniperul slovac, dar acesta trage şi totul se transformă într-o confruntare oarbă. Profitând de învălmăşeală Victor vrea să-l execute pe Milan, dar îl răneşte doar şi îi termină cu succes pe cei cinci bodigarzi slovaci care erau implicaţi în ambuscadă. Se întoarce la Rados ca eroul care l-a salvat.

Între timp trebuie să vină la Londra, dar Banick nu mai apare, fusese executat de Krieger, la comanda lui Fletcher înainte ca acesta să fie executat.

Află de la o altă operativă SIS, mulatra Monique că Banick îl trădase la rândul lui. Aceasta spune că se contramandează execuţie lui Rados, dar Victor o roagă să o ajute să o extragă pe Eva, o armeancă adusă ca prostituată de  Rados şi care îl ajutase. În prealabil, ca să-l ucidă pe Rados, el îi dă Evei doar pistolul fără încărcător.

Între timp Victor este agăţat de Zoca şi trei asociaţi şi dus într-un cimitir de maşini ca să fie executat. Victor bănuia că Zoca l-a trădat pe Rados în afacerea cu slovacii şi acesta vrea să se răzbune. Victor îi termină pe bandiţi cu Zoca în frunte, dar la cimitirul de maşini ajunge şi Krieger care aflase chiar de la armeancă unde se află Victor, care l-a trădat şi ea.
După o luptă epuizantă, Victor  îl convinge pe Krieger care deja era cu o mână ruptă să nu mai tragă, fiecare fiind înarmat, pentru că sunt nişte profesionişti care nu au nimic de împărţit. Victor însă nu respectă codul şi-l împuşcă. Aceeaşi lipsă de onoare o demonstrează de fapt Milan Rados şi acoliţii săi în luptele din Bosnia. Fiind potopiţi de nişte croaţi cu mitraliere lângă Saraievo se predau. Croaţii au grijă de răniţi şi le dau de mâncare. Însă apare un grup de sârbi care îi eliberează, iar pe croaţi îi obligă să se omoare între ei şi cei care supravieţuiesc să fie omorâţi de sârbi. Din păcate, peste tot în filme sau în literatura despre luptele din fosta Iugoslavie sârbii apar ca fiind criminalii!

Victor este invitat la unul din domeniile lui Rados. Victor consideră misiunea lui încheiată, nu mai trebuie să-l execute pe Rados şi este relaxat. Printre femeile care sunt invitate însă nu o vede pe tânăra armeancă căreia îi promisese eliberarea. Rados îi mulţumeşte că l-a salvat, că l-a scăpat de Zoca şi de gaşca lui de ticăloşi şi că poate să ia orice femeie cu el. El dorea ca să-şi ţină promisiunea faţă de armeancă. Află că Dilas, un tânăr politician a luat-o cu el de la bordelul unde stătea şi că i-au descoperit pistolul şi astfel au omorât-o.
Furios Victor îl ucide pe Rados cu cuţitul său de curăţat mere şi cu pistolul care se afla pe masă şi cu încărcătorul lui se duce să-l execute pe Dilas. 

Înapoi la Londra Monique îi oferă un nou job, dar Victor refuză, cu toate că ei sunt surprinşi că a executat şi uciderea lui Rados.

În finalul romanului suntem în rezerva de spital unde se afla Dilas care scăpase ca prin minune de cele cinci gloanţe administrate de Victor pentru că inima lui se afla în dreapta, nu stânga cum este normal. Dar destinul lui este decis tot de cineva care poate fi Victor sau o asistentă care îi administrează un medicament care-l omoară. Victor este în momentul în care e timpul ca adversarii lui să moară.

Dar finalul este din nou deschis şi vom afla probabil într-un viitor roman cum a rezolvat Victor problema cu Phoenix, cel care a ordonat execuţia lui.




2 comentarii:

  1. Sarbii in toate cartile scrise de americani sau englezi acuza ca sarbii toti sunt numai criminali pentru ca astfel vor sa-si acopere nemernicia fata de razboiul pe care l-au declansat fara motiv asupra Serbiei aparand cel mai nenorocit popor din Europa : Albania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Rescriere :
    Sarbii in toate cartile scrise de americani si englezi sunt numai criminali pentru ca americanii astfel vor sa-si acopere nemernicia fata de razboiul pe care l-au declansat fara motiv ( zvonuri false iar la Haga postmortem sa demonstrat ca Milosevici a fost nevinovat...) asupr Serbiei aparand cel mai nenorocit popor din Europa : Albania.

    RăspundețiȘtergere