luni, 31 octombrie 2016

Note de lectură: The House of Rotschild, Volume 1, Money Prophets, 1798-1848

Am început să citesc această carte acum vreo 2-3 săptămâni. Având în vedere mărimea cărţii am reuşit să termin relativ repede cartea. Am citit-o în formă pdf pe tabletă, dar amicul Iulian m-a sfătuit să descarc pe tabletă Epub şi acum pot citi cărţile mult mai comod, pentru că pot regla şi mărimea literelor.
După ce am discutat despre tehnica de citire acum şi ceva despre carte.

Aş vrea în primul rând să subliniez că numele Rotschild este extrem de controversat.
Faptul că Niall Fergusson, unul din cei mai reputaţi istorici britanici (este la origine scoţian), actualmente profesor la Harvard se ocupă de subiect este o garanţie. El arată în prefaţă că este o istorie oficială a familiei Rotschild, istoricul beneficiind de sprijinul familiei Rotschild şi de documentele deţinute de această familie.

Familia Rotschild este şi azi cum a fost şi în secolul XIX una din cele mai controversate şi hulite familii de bancheri. Motivele sunt invidia prostească şi antisemitismul. Este într-adevăr extraordinar cu familia unui evreu din secolul al XVIII-lea din Frankfurt un oraş în care evrei erau confinaţi în ghetoul de pe Judengasse a devenit cea mai importantă organizaţie financiară a secolului XIX şi că membrii acestei familii au fost de departe cei mai bogaţi oameni ai timpului. Antisemitismul are şi o explicaţie privind spiritul timpului a mişcărilor naţionale şi naţionaliste care respingeau cosmopolitismul evreiesc., Secolul XIX este şi secolul emancipării evreilor europeni. Situaţia evreilor britanici era de departe cea mai bună, dar cu greu se produce emanciparea şi în toată Europa şi prestigiul familiei Rotschild are un rol important. De exemplu în Germania unde la Frankfurt unde erau restricţionaţi al Judengasse, Amschel Mayer se mută într-o casă mare cu grădină din centrul Frankfurtului ca la sfârşitul secolului XIX cele mai primitoare ţări privind evreii era Prusia şi Austria. Se ştie că România a avut probleme de recunoaştere din cauza presiunilor exercitate de Prusia privind statutul evreilor români. Ce ironie amară? ca ulterior în secolul XX aceste ţări să fie iniţiatoarele Holocaustului.

Bancherul Mayer Amschel se ocupa cu diverse afaceri privind medalii şi monede în folosul prinţului Elector de Hesse Kassel. Acest prinţ era legat de familia regală britanică şi îşi vindea soldaţii pentru afacerile coroanei britanice care tocmai se implicase cu mare insucces în înăbuşirea independenţei Statelor Unite ale Americii. Cert este că prinţul era extrem de bogat şi că avea încredere în felul cum îi gestiona afacerile Rotschild. Mayer Amschel a avut 5 fii pe care îi trimite prin mai multe părţi ale Europei. Astfel Nathan, pleacă în Marea Britanie la Manchester pentru afaceri în domeniul ţesăturilor devenite foarte ieftine datorită Revoluţiei Industriale. James (Jakob) se stabileşte la Paris, Carl la Napoli, Solomon la Viena, iar Ameschel Mayer rămânând în Frankfurt alături de fiul său.

Ocazia lansării familiei Rotschild este Revoluţia Franceză şi apoi Imperiul Napoleonian. Fraţii Rotschild se îmbogăţesc facilitând transferurile de bani pentru întreţinerea armatelor coaliţiei împotriva lui Napoleon. Este totuşi o legendă că Nathan s-a îmbogăţit de pe urma victoriei lui Wellington la Waterloo, dar oricum Napoleon a fost ocazia care a lansat familia Rotschild în marele afaceri. Ei lansau împrumuturi pentru finanţarea bugetelor marilor puteri europene care a dus la îmbogăţirea nemăsurată a acestora.
Istoria familie Rotschild se împleteşte cu istoria secolului XIX. Au avut în Metternich, cancelarul Austriei un mare sprijin pentru că acesta a modelat politica Europei prin Sfânta Alianţă.

La moarte timpurie în 1836 a celui mai bogat  dintre fraţi, Nathan, cel stabilit la Londra, acesta lasă moştenire o avere uriaşă, cea mai mare din Marea Britanie, depăşindu-i pe ducii bogaţi ai Albionului cu 4,8 milioane de lire sterline. Fergusson încearcă să-i echivaleze averea în termenii de azi. Interesant este că mai mare valoare a lirei sterline este la începutul lui 1900, din cauza scăderii preţurilor pe parcursul secolului XIX din acuza revoluţiei industriale, a căilor ferate, etc. Astfel Fergusson evaluează averea lui Nathan Rotschild ca fiind cam de 4 miliarde de lire sterline 1990!

Familia Rotschild a avut o mare importanţă pentru că toate împrumuturile pe care statele europene aveau nevoie de le reglementau Rotschilzii. De fapt cartea este plină de termeni tehnici din domeniul financiar, acţiuni, rente, bonuri de tezaur. Ei erau clar împotriva războiului sau revoluţiilor care transformau hârtiile de valoare financiară în hârtie pur şi simplu. 

Primul şoc este Revoluţia din Iulie din 1830 de la Paris când Bourbon este înlocuit cu Charles Philippe de Orleans, regele prieten cu James Rotschild.
Al doilea şoc imens este ocazionat de Revoluţia de 1848 când averile Rotschilzilor francez şi austriac să se facă praf. Se pare că şocul a fost atenuat de casa Rotschild din Londra a lui Lionel şi Nat Rotschild, fii lui Nathan. 

Pentru rolul lor în finanţe, reprezentanţi ai familiei Rotschild erau înnobilaţi, James era Baron de Rotschild, Salomon era Baron von Rotschild, iar cei de la Londra vor deveni baroni ereditari, după titlul dat de împăraţii Austriei.

Un rol extrem de important în primul rând în Franţa şi în Austria l-au avut Rotschilzii în construcţia de căi ferate.
Un alt mare atu ala cestei familii era sistemul de comunicaţii rapid care era folosit de regii şi prinţii Europei, căile ferate fiind un motiv de accelerare al comunicaţiilor.

Carte este foarte interesantă pentru că este istoria Europei în secolul XIX şi se citeşte cu mare interes. 

Un comentariu:

  1. Carte despre familia Rotschild scrisa de familia Rotschild, asta este ca si cum ai citi istoria familiei sataniste Clinton scrisa de Hillary Clinton! Adevarul insa iese la lumina: http://www.nasul.tv/bomba-democratii-si-hillary-clinton-au-mituit-fbi/

    RăspundețiȘtergere