duminică, 9 octombrie 2016

True detective prima parte a serialului

True detective este un serial început în 2014 şi continuat în 2015.
Deosebirea faţă de alte seriale este că prima ediţie din  2014 nu are nicio legătură cu cea din 2015. Serialul din 2014 poartă şi supranumele de Detectivii din Louisiana.

Serialul mi-a fost recomandat de Lari B. şi merită să fie văzut. Cota IMDB este de 9,1!
De fapt serialul din 2014 compus din  8 episoade aproximativ de o oră este un roman poliţist. Subtitlul dat în limba română este Detectivii din Louisiana. Louisiana este probabil cea mai săracă zona a SUA situată în mlaştinile deltei fluviului Mississippi, este un fel de Vaslui sau Botoşani din România dacă merge comparaţia.

Aici este găsită o prostituată omorâtă care este încoronată cu un rând de coarne care duce spre un ritual satanist.

Afacerea rezolvării cazului cade în mâna a doi parteneri Rust Cohle (citeşte Cole interpretata de Mathew McConaughey) şi Marty Hart (Woody Harelson). Rust este un texan ciudat care are în loc de carnet un caiet mare A4, care i-a adus porecla de agentul fiscal! Fiica lui a fost omorâtă într-un accident auto care declanşat despărţirea de soţie. Rust a fost agent acoperit la Narcotice, a devenit dependent de droguri şi după ce a fost eliberat din funcţie a fost transferat în Louisiana la Poliţia Statului.

Woody este un golan simpatic are o familie compusă din soţie (Michelle Monaghan) şi două fetiţe, dar este cam curvar şi este încurcat cu o grefieră.

Crima are loc în 1995, dar în prezent, în 2012 cei doi sunt supuşi unei anchete federale de doi poliţişti negri, deh s-au schimbat vremurile!

Prostituata este fosta soţie a unui puşcăriaş care a stat în celulă cu un fabricant de droguri, Ledoux, pe care cei doi detectivi îl bănuieşte că este criminalul. Totodată Rust presimte că în această afacere cu crime ritualice combinate cu obiceiuri Voodoo ale negrilor sunt şi molestări de minori, care sunt dispăruţi. Toate crimele şi dispariţiile sunt legate de şcolile parohiale ale reverendului Tuttle, un tip sus pus cu legături la guvernatorul Louisianei şi cu o rudă senator SUA. 

Rust era considerat ca fiind cel mai bun interogator de poliţie şi află că Ledoux este furnizorul de droguri ale unei găşti de motociclişti din estul Texasului pe care-i cunoaşte de când lucra sub acoperire ca drogat. Îl capturează pe un interlop motociclist şi dau de partenerul lui Ledoux. Îl urmăresc şi ajung la ascunzişul fabricantului de droguri. Aici în decursul cercetării Marty dă de doi copii drogaţi în stare de letargie şi se repede şi îl împuşcă pe Ledoux, partenerul lui fuge şi sare în aer din cauza unei mine plantate pentru protecţie. Cei doi poliţişti înscenează un schimb violent de focuri cu fabricanţii de droguri şi sunt felicitaţi că au rezolvat cazul. Trec anii şi în 2002 la un interogatoriu, un arestat îi spune lui Rust că nu Ledoux este capul răutăţilor şi că marele criminal este în încă în libertate, omul cu cicatrici amintit de copii molestaţi şi supravieţuitori. Rust începe cercetările, îi face o vizită lui Tuttle care duce la suspendarea acestuia. Fiicele au crescut şi cea mare este cam sălbatică şi se încurcă cu băieţi. Cei doi presupuşi violatori sunt arestaţi şi Marty le trage ambilor o mamă de bătaie să ţină minte. Grefiera încurcată cu Marty se duce la soţia lui Marty şi îi mărturiseşte legătura. Soţia lui înnebuneşte de furie şi-l părăseşte, ca să se răzbune se duce la Rust şi îl seduce, dar după Rust realizează eroarea şi o alungă. Furioasă îi spune lui Marty despre amorul cu Rust şi acesta înnebuneşte de furie şi se ia la bătaie cu Rust. Rust părăsise poliţia şi dispare prin Alaska unde copilărise. Marty pleacă şi el din poliţie şi activa ca detectiv particular. 

Ajungem în 2012 şi începe această anchetă asupra cazului rezolvat de cei doi. Cu această ocazie cei doi se revăd şi Rust îi cere lui Marty să-l ajute. Marty se mai încurcase între timp cu o fostă minoră găsită într-un parc de rulote unde fusese şi prostituata omorâtă. 

Cei doi reîncep cercetările pentru că Rust îl convinge cu o casetă video unde erau filmate ritualurile satanice cu fetiţe molestate şi ucise ulterior. Această casetă Rust reuşise să o fure de la reşedinţa lui Tuttle. Acesta între timp murise prin sinucidere cu medicamente, dar Rust bănuieşte că fusese omorât de cei din cercul care comiteau aceste crime. 

Cei doi dau de un fost coleg care închisese cazul unei fetiţe dispărute care acum era la pensie şi se lăfăia pe un iaht.  Află de la el cine închisese cazul, un şerif Childress, rudă cu Tuttle. În fine reuşesc să dea de criminalul cu faţa plină de cicatrici şi urmează să vedeţi în finalul serialului excelent interpretat de cei doi mari actori americani.

Este şi film poliţist, dar are şi stringente trimiteri sociale, la zone părăginite, la corupţie de înalt nivel.

Seria din 2015 trece din zona cea mai săracă în cea mai bogată şi are loc în California!



5 comentarii:

  1. Reminder: 1. Breaking bad.
    2. Fargo series.
    3. Better call Saul
    4. Narcos
    Thanks.

    RăspundețiȘtergere
  2. Joe lasa serialele si romanele politiste! Viata bate filmul si romanul!
    Ia de aici: Hillary Clinton Body Count Documentary - Serial Killer for President!
    https://www.youtube.com/watch?v=UoE73WNoCXo
    S-a incercat o aluzie cu "House of cards", dar realitatea este mult mai dura ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. orice ai spune Trump rămâne un mare tâmpit periculos ptr Estul european

      Ștergere