luni, 31 octombrie 2016

Un serial englezesc - Strike Back

Serialul este englezesc, este despre o secţiunea secretă a spionajului militar britanic, S20, e secţie antiteroristă care foloseşte ca agenţi de teren doar militari din forţele speciale SAS.
Este într-un fel un alt James Bond în serial. Se bazează pe romanul lui Chris Ryan. L-am căutat pe internet şi am deja două romane ale acestuia. 

Prima şarjă din 2010 îl are ca personaj principal pe John Porter (Richard Armitage) un subofiţer din SAS care conduce o celulă SAS pentru eliberarea unui afacerist britanic prizonier în Irak, chiar înainte de declanşarea războiului din 2003. În cursul acţiunii, Porter îl convinge pe un băiat cu cicatrice care era cu o centură explozivă să renunţe la a se arunca un aer. un alt coleg cunoscător de arabă spune că acesta îi datorează o viaţă. În cursul acţiunii doi soldaţi britanici sunt împuşcaţi unul mortal celălalt recuperat, acuzat fiind copilul convins de Porter să nu sară în aer. Porter este scos din armată cu blamul pierderilor suferite. 

Însă în din nou este răpită o reporteră britanică, fiica unui fost ministru englez.
Porter este reintegrat în S20 şi pleacă în Irak să o eliberez pe reporteră. Reuşeşte să o elibereze cu ajutorul fostului copil cu cicatrice, ajuns terorist. În operaţiunea de salvare tânărul nu mai este recuperat la ordinul interpretului de arabă ajuns şef în S20. Reportera îi spune că tânărul cicatrice i-a mărturisit că cei doi soldaţi au fost împuşcaţi de un coleg de al lor. Militarul aflat în comă moare şi analiza glontelui îl învinovăţeşte pe interpretul de arabă.
Cu acesta are loc o înfruntare de data asta în Afganistan, unde este pus să captureze un britanic care heckărea avioanele de asalt care trăgeau în americani în loc de talibani. Colegul lui Porter moare eroic după ce este rănit în confruntarea cu Porter sărin în aer cu talibani agresori.

Seria a doua începe cu episodul morţii lui John Porter capturat de talibani în Pakistan de un terorist necunoscut şi periculos numit Latif.

Intră în scenă sergentul Stonebridge (Philip Winchester) şi americanul Damien Scott (Sullivan Stapleton) care descifrează mesajul lui Porter indicând locul unei acţiuni teroriste în  India la Delhi. Scott este angajat la S20 după ce fusese îndepărat din armata americană pentru că-şi băgase nasul în afacerea Trojan Horse. Avesata privea producţia de arme chimice făcute de britanici în Pakistan ca să fie în secret introduse în Irak pe motiv de invazie. 
Serialul se desfăşoară în continuare în Asia şi apoi prin Africa fostă engleză, Africa de Sus, Kenia, Darfur în Sudan după Latif. Apoi acţiunea se mută în Europa în două zone cu terorişti şi probleme, adică în Kossovo şi în Cecenia. Finalul are loc în Austria şi apoi la Budapesta unde cei doi eroi Stonebridge şi Scott reuşesc să prevină o catastrofă chimică. În cursul acţiunii  moare şefa S20, doamna colonel Grant care fusese implicată în Trojan Horse şi vinovată de blamarea lui Scott.

În seria a treia din 2012 cei doi pornesc prin Africa să recupereze nişte detonatoare nucleare care par a fi luate prin contrabandă de un miliardar sud african. 

Acţiunea este pasionantă şi foarte bine susţinută de actori şi de filmări spectaculoase.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu