vineri, 30 decembrie 2016

Near and Distant Neighbors - "O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice" de Jonathan Haslam

Cartea de faţă am descoperit-o dintr-o prezentare apărută în Observator cultural. Am căutat-o şi procurat-o de pe internet sub titlul Near and Distant Neighbors - A New History of Soviet Intelligence.
Autorul ei este profesor de istorie la Institute for Avanced Studies Princeton şi este unul din specialiştii în istoria Uniuni Sovietice, deci un sovietolog cum se numea în timpul Războiului Rece. Este profesor invitat la Harvard şi Yale, fellow la Cambridge

Am citit-o cu mare interes, pentru că nu este să zicem o descriere seacă a sistemului şi organizării serviciilor secrete sovietice şi moştenite de Rusia de azi.

Este povestea spionilor bolşevici, apoi sovietici de la începuturile CEKA în 1918, trecând prin NKVD până la KGB şi GRU din 1991 când URSS a dispărut în istorie.

În acelaşi timp este şi povestea celor care au trădat URSS pentru inamici, în primul rând Marea Britanie la început ca apoi principalul inamic să fie SUA.
Este şi povestea extraordinară a spionilor care au lucrat pentru URSS din Marea Britanie şi apoi din SUA. Poate cel mai faimos grup de spioni pentru sovietici a fost Cercul celor cinci din Cambridge, intelectuali de mare prestigiu care au penetrat posturi înalte în Ministerul de Externe britanic sau în spionajul britanic MI6 şi contraspionaj MI5.
Aceşti intelectuali distinşi aveau înclinaţii de stânga şi aşa au devenit spioni în favoarea Uniunii Sovietice.  Cu ajutorul lor a avut Stalin informaţii despre situaţia forţelor hitleriste, pentru că englezii spărseseră codul maşini de cifrat Enigma. Kim Philby, cel mai nociv dintre ei a fost ultimul care a fost descoperit prin 1960 şi are pe conştiinţă pe cei paraşutaţi în Est ca să ajute pe rezistenţii anticomunişti, printre ei şi români.

Am citit cu interes şi povestea lui Raul Walenberg, diplomatul suedez aflat în Ungaria care a salvat mulţi evrei de deportarea la Auschwitz. El a stârnit interesul sovieticilor după ocuparea Ungariei în 1945 pentru că a fost şi agent american al OSS strămoşul CIA. Acolo însă autorul face nişte consideraţii care nu mi se par reale. El spune cu Aliaţii şi în speţă SUA nu dorea ocuparea Ungariei de sovietici ca fiind o zonă strategică, ceea ce mi se pare exagerat. Americanii n-au putut evita două ţări agresate de Hitler, precum Cehoslovacia şi mai ales Polonia. Într-adevăr interesele strategice ale Marii Britanii au fost în Mediterana şi aşa Grecia nu a devenit comunistă, în pofida unei mişcări ample de rezistenţă de sorginte comunistă.

Pentru serviciile de informaţii sovietice Stalin a fost un adevărat coşmar în perioada marilor epurări din 1937 - 1938, când numeroşi şefi ai spionajului sovietic, precum capabilul Artuzov au fost arestaţi şi executaţi.
Ar mai fi de observat că evreii au fost principalii sprijinitori şi spioni ai sovieticilor pe motiv de antifascism. Ei au contribuit şi în SUA la furtul planurilor bombei atomice prin soţii Rosenberg. Dar şi marii savanţi atomişti au acceptat transmiterea secretelor bombei atomice, se considerau o rasă superioară şi credea într-un echilibru al terorii atomice şi au facilitat accesul sovietic la bomba atomică. 

Cea mai mare lovitură pentru iluziile stângiştilor a fost raportul secret al lui Hruşciov despre Stalin care a zdruncinat încrederea în URSS şi iluziile despre comunism.  De atunci încolo spionii pentru sovietici o făceau pe bani, nu voluntar! Sunt poveşti cu spionii americani care au penetrat serviciile sovietice, dar şi trădători precum Aldrich Ames ultimul spion important pentru ruşi devoalat în 1994.

O mare problemă pentru sovietici a fost înapoierea privind cifrările informaţiilor, fiind complet depăşiţi de revoluţia computerelor de după război. Se pare că au recuperat după cum sunt făcute rapoartele CIA despre intervenţia Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016!

După prăbuşirea URSS Ielţin a redus bugetele serviciilor de informaţii, dar atunci când Putin om din sistem a preluat puterea în Rusia, serviciile au devenit extrem de puternice. Siloviki - securiştii sunt noua nobilime a Rusiei şi controlează totul acum acolo.

Este o carte interesantă şi bine scrisă pentru că este povestea serviciilor secrete al URSS care au terorizat Estul european ocupat de comunişti, dar şi Vestul şi SUA prin încercările de subminare ale lumii libere.

Citesc în continuare o carte tradusă din rusă Ce este bolşevismul de Lev Şestov apărută în 1920! 

Mi-am cumpărat cadou de Crăciun Viaţă şi destin de Vassili Grossman o frescă a războiului antihitlerist dar şi a represiunii staliniste.  Sunt într-o perioadă extrem de rusească a lecturilor!

Fiind ultima postare din acest an vă urez:


LA MULŢI ANI pe 2017!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu