sâmbătă, 24 decembrie 2016

Note de lectură: Option to Kill de Andrew Peterson

Succesul extraordinar al lui Lee Child cu seria sa Jack Reacher a născut numeroşi epigoni. Deja am citit romanele lui Tom Wood, autor englez, care scrie romane de acţiune cu Victor The Asassin.

Am citit şi romanele lui Andrew Peterson care scrie Seria Nathan Mc Bride. Nathan Mc Bride este un fost Marine şi a lucrat şi în Forţele Speciale americane, este şi expert în trageri cu puşca, adică lunetist sniper. Acum deţine împreună cu Harvey Fontana o firmă de protecţie. În acţiuni speciale din Nicaragua a fost capturat şi torturat şi are o grămadă de cicatrici. Este ca şi Reacher un gigant de 1,95m. Şi în plus este fiul senatorului Mc Bride, Seful Comisiei de Antiterorism din Senat cu excelente legături la Casa Albă, FBI şi CIA.

Autorul Peterson este originar din San Diego şi romanele lui se întâmplă în California de sud. San Diego este o zonă puternic militarizată, aici se află portul militar american cel mai important de pe coasta de vest a Americii şi probabil atmosfera l-a inspirat să scrie romane de acţiune cu toate că este de meserie arhitect.

Primul roman First to Kill a fost destul de slăbuţ. Al doilea Forced to Kill a fost mai bine scris, dar story-ul din acest al treilea roman Option to Kill este de nivelul Lee Child.

Nathan McBride a urmăreşte un film cu Blue Ray când primeşte pe smartfone un mesaj de la un necunoscut care îl face să tresară:
eco five sierra charlie. Este un mesaj special dat de agenţii CIA cu semnificaţia iniţialelor celor două cuvinte finale S C Situation Critical!

Mesajul află că provine de la Lauren, o fetiţă de 12 ani care este răpită de cineva în apropierea casei lui Nat McBride într-o benzinărie. Se urcă rapid în maşina sa şi reuşeşte să dea de SUV răpitorului. Ciocneşte maşina acestuia, îl împoşcă în şold pe răpitor şi o eliberează pe fetiţă şi încearcă să dispară. Şi aici acţiunea devine palpitantă, fiind mereu găsit de agresor şi ciracii lui până când îşi dă seama că Lauren purta o cordeluţă cu un microchip GPS. 

Micuţa Lauren este o euro-asiatică cu ochi albaştrii car seamănă cu ai lui. Aşa află de Lauren că este fiica lui Jin, o nord coreeancă care de fapt este sora lui vitregă, concepută de tatăl său cu mama lui Jin, pe vremea războiului din Coreea, care dispare înainte ca tatăl lui Nat să află că are un copil. 

Marchand, soţul lui Jin, tatăl vitreg este băgat într-o afacere cu Hans Voda, un interlop hispanic din Mexic. Marchand a fost capturat de Voda şi torturat şi Jin vrea să îl elibereze. Jin i-o încredinţează fratelui ei Nat pe Lauren să aibă grijă de ea. Lauren fusese răpită pentru că deţinea o hârtie foarte importantă pentru Voda. În acelaşi timp Nat bănuieşte că Voda este implicat în moartea a 6 fetiţe ajunse în SUA din Bolivia. 
Cu ajutorul lui Lauren Nat reuşeşte să dezlege misterul cifrelor aflate pe hârtia lui Lauren. Aşa află că erau datele geografice precise ale unui loc din apropiere de San Diego. Acestea indicau un motel unde Nat găseşte o fetiţă de aceeaşi vârstă cu celelalte ţinută prizonieră. Reuşeşte să anihileze răpitorii şi o duce pe Abrille care are febră de la intervenţie chirurgicală recentă la un doctor care îl mai ajutase şi în alte situaţii. Acesta descoperă că sub cusătură se aflau un set de pietre preţioase, alexandrite, pietre care sunt verzi, dar sub diverse iluminări se colorează până la roşu. De fapt fetiţele erau folosite de Voda pentru traficul cu aceste pietre preţioase din Bolivia şi apoi violate şi ucise.

Voda reuşise să o captureze şi pe Jin şi Nat McBride îi propune un schimb: pietrele contra lui Jin. Schimbul urma să se facă în deşertul Mojave lângă un oraş părăsit. McBride ajunge la locul de întâlnire mai devreme folosind elicopterul firmei de securitate împreună cu nepoata Lauren, care dovedeşte reale calităţi de cercetaş. Ea îl ajută ascunsă unde va pe o creastă montană cu un binoclul de mare putere să observe mişcările oamenilor lui Voda. Cu ajutorul lui Lauren McBride anihilează toţi oamenii lui Voda, dar ultimul este folosit ca momeală de Voda şi Voda îl împuşcă şi îl ia prizonier. Voda pleacă să o caute pe Jin, dar între timp apare Lauren care îl eliberează pe Nat din cătuşe cu preţul ruperii unei mâini. După ce Voda o recapturează pe Jin o aduce unde era prizonier Nat, dar acesta reuşeşte să-l anihileze într-o luptă corp la corp, el pe jumătate inutil, cu o mână şi un picior rupte.

Toţi se recuperează la spital, bunicul senator McBride este fericit că are o nepoată!

Happy End!


Şi urmează încă un alt roman de acţiune!


2 comentarii:

  1. Nu îmi pot explica cum un om ca tine poate citi continuu asemenea maculatură !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Sorin,
      Îmi plac cărţile şi filmele de acţiune aşa că citesc şi mă uit la astfel de produse. Sunt relaxante. Între cărţile serioase mai am timp de respiro cu ele plus că astea le citesc în original şi-mi mai perfecţionez engleza.
      Am acum 2 cărţi serioase de istorie, Istoria familiei Rotschild volumul II şi Istoria Europei.

      Ștergere