vineri, 9 decembrie 2016

Un dirijor german între Beethoven şi Mendelssohn

În seara de 8 decembrie 2016 l-a Filarmonica Piteşti a poposit dirijorul german Walter Hilghers şi împreună cu orchestra ne-au oferit un program special de muzică germană clasică şi romantică.
Walter Hilghers
În deschidere orchestra condusă de Hilghers a interpretat uvertura Egmont. Beethoven a scris această uvertură sub influenţa lui Goethe care dedicase o piesă contelui olandez Lamar Egmont,  văzut ca un simbol al rezistenţei împotriva opresiunii, care se sacrifică pentru libertate. Muzica este sobră, monumentală şi a fost aleasă de revoluţionarii maghiari din 1956 ca imn.
Hilghers şi Sebastian Tegzeşiu
A urmat Concertul pentru vioară în re major op.61 de Beethoven. Concertul l-a avut ca solist pe domnul Sebastian Tegzeşiu, muzician român stabilit în Elveţia. 
Concertul lui Beethoven este singurul dedicat acestui instrument dacă nu luăm în considerare Romanţele sale. A suferit modificări, nu a avut succes iniţial, dar în continuare, în zilele noastre este foarte cântat. Are toate ingredientele simfonismului beethovenian, dar şi pasaje solistice care pun în valoare pe violonist.
Interpretarea solistului Tegzeşiu a fost pe măsură, bine acompaniat de orchestra condusă de Hilghers.
Walter Hilghers, eu şi Sebastian Tegzeşiu
În parte a doua a concertului am ascultat Simfonia nr.1 în do minor op. 11 de Felix Mendelssohn Bartoldy. Prima simfonie a compozitorului a fost dedicată Royal Philharmonic Society din Londra. Poartă amprenta simfonismului beethovenian, dar se regăsesc şi influenţe mozartiene. Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Walter Highers a reuşit o foarte bună performanţă îndelung aplaudată de public.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu