marți, 28 februarie 2017

Note de lectură: Minciunile femeilor de Ludmila Uliţkaia

Din întâmplare am urmărit un final de emisiune Garantat 100%, unde realizatorul se întreţinea cu scriitoarea rusă Ludmila Uliţkaia. Este recomandată ca fiind printre cele mai citite scriitoare ruse contemporane. Este născută în 1943 în Urali având şi ascendenţe materne evreieşti. A făcut Genetică fiind apoi concediată de la Institutul de Genetică pentru activitate samizdat. Face apoi ştiinţe sociale şi se apucă de scris devenind una din cele mai traduse şi premiate internaţional scriitoare ruse.

Cartea de faţă este de povestiri şi a fost tradusă acum 10 ani. 

Sunt povestiri axate pe femei. Uliţkaia este atrasă de sud de Crimeea unde se întâmplă prima povestire. Personajele principale ale acestor povestiri se numesc Jenia şi Maşa. 

În primele două povestiri sunt relaţii dintre femei şi copii lor şi dificultatea de  decela adevărul de minciună.

Cea mai simpatică povestire se referă la prostituatele  ruse din Elveţia. Jenia o traducătoare de germană este abordată de un cineast elveţian, Michel care vrea să realizeze un documentar despre prostituatele venite din Rusia. Ajunge cu Michel la Zurich şi acesta o introduce la un cabaret unde lucrează rusoaice. 
Toate au o poveste standard, erau fericite cu un tată ofiţer de marină card moare într-un accident şi mama se recăsătoreşte cu un alt bărbat agresiv care o violează şi de aceea fuge de acasă. Ajunse în Elveţia decid că după ce lucrează o perioadă la cabaret să se retragă prin căsătoria cu un bancher elveţian. Totul este o minciună, pentru că devenind familiare cu Jenia îşi destăinuieşte adevărata viaţă. Toate le admiră pe Liuda, un fel de vedetă a strip teasului care s-a realizat prin legătura cu un, evident bancher elveţian. De fapt şi Liuda are aceeaşi biografie neagră, şi elveţianul italian este căsătorit, iar ea este o epavă beţivă. Jenia le expune lui Michel şi producătorului său însemnările şi Michel entuziast vrea un film artistic pe baza scenariului Jeniei pentru Hollywood. Jenia revine la Moscova şi află ulterior că Michel a murit de supradoză era un drogat! Deci mint şi bărbaţii. 

Ultima povestire are în prim plan tot pe o Jenia, combinaţie evreo poloneză, care ajunge şefa unei edituri şi care este tapată de două prietene Lilia Apotekman şi Galia care trece la iudaism din ortodoxă devenind Hava. Ambele nu au decât o singură grijă să o tapeze de bani pe Jenia. Când pleca spre aeroport Jenia suferă un accident de maşină grav, abia supravieţuieşte dar Lilia o bombardează cu telefoane, tot ea se victimizează.

Femeile iubesc, fac copii, sunt înşelate, divorţează, se recăsătoresc, abandonează primul mariaj şi revin la cel vechi.

Este viaţa oamenilor obişnuiţi din Rusia de azi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu