joi, 30 martie 2017

Scena muzicală piteşteană: Muzică contemporană

Cristian Lupeş şi orchestra Filarmonicii Piteşti
În această seară am audiat piese muzicale contemporane. Dar ce diferenţe!
Dirijorul Cristian Lupeş s-a jucat cu nervii noştri. 
Concertul a debutat cu piesa Nord-Sud, poem pentru orchestră, op. 179, nr.1 de Liviu Dănceanu. Piesa a fost în primă audiţie absolută. Este o piesă de muzică contemporană de tip expresionist, care aminteşte de Holocaust după mine.
Cristian Lupeş şi Stan Zamfirescu
După ce am audiat această piesă care a sfărâmat toate convenţiile şi comodităţile noastre burgheze a urmat o piesă excepţională a lui Joaquin Rodrigo, Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră. Solistul acestei piese a fost excelentul chitarist Stan Zamfirescu. Muzica lui Joaquin Rodrigo  este o muzică excepţională a unui compozitor contemporan din secolul XX. A fost apreciat de toţi spaniolii, de Franco şi de regele Juan Carlos. Muzica lui Rodrigo te transpune în secolul de aur al Spaniei, la vremurile lui Cervantes sau Lope de Vega. Melomanii au aplaudat cu entuziasm interpretarea lui Zamfirescu şi a orchestrei conduse de Lupeş. Stan Zamfirescu a dat un bis cu un tango de Juan Diez.
Darth Vader dirijor
Partea a doua a fost o adevărată nebunie muzicală. Am urmărit Suita simfonică din Războiul Stelelor de John Williams. John Williams este probabil cel mai important compozitor contemporan de muzică de film. Şi filmul Războiul Stelelor a fost cel mai mare succes al unui film de science fiction. Muzica lui Williams subliniază dramatismul seriei acestor filme. Nebunia totală a a avut loc atunci când în partea a III-a Tema imperiului Lord Darth Vader dirijorul Lupeş a apărut în costumaţia celebrului personaj.

Cristian Lupeş, eu şi Stan Zamfirescu 
A fost o seară care sper să fi entuziasmat spectatorii piteşteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu