marți, 25 aprilie 2017

Dan C. Mihăilescu: Mai este nevoie astăzi de carte şi de bibliotecă

În continuarea Festivalului de C*ARTE astăzi 25 aprilie la ora 13.00 s-a petrecut conferinţa criticului literar Dan C. Mihăilescu.
Este fabulos cum un tip bâlbâit a ajuns o personalitate publică promovată la televizor şi care s-a luptat pentru citit.
Simpaticul Dan C. Mihăilescu a amestecat biografia personală cu dragostea pentru lectură şi bibliotecă.
Ne-a povestit din experienţele sale cu tot felul de oameni,  ca de exemplu cu un măturător ţigani care avea habar de Heidegger, că doar măturase la gara Centrală din Berlin. Este fascinant că domnul Dan C. este un obişnuit al întâlnirilor cu elevii de liceu care îi spune că tinerilor le place încă să citească cu toate că domnul Mihăilescu nu este un amator al gadgeturilor, nu este pe Facebook şi nu are blog.

Ne-a povestit cum s-a muncit cu nişte liceeni să traducă în româneşte cuvinte licenţioase, pornografice, lipsindu-ne experienţa literaturii unui marchiz de Sade. Eu în replică i-am vândut povestea lui Mike V. despre chelnerii dintr-un vas de croazieră cu chelneri, români şi cu filipinezi care ajunseseră să înjure pe româneşte.  Dan. C a făcut atunci apologia taclalei, a lenei, ce trezesc umorile unora precum Cioran sau Noica. 

Când i-am spus că de abia regimul constituţional ne-a făcut să-l percepem pe Caragiale, Dan C. a replicat că acum comediile domnului Caragiale stârnesc groaza când politicienii de azi sunt mult mai siniştri decât personaje simpatice precum Caţavencu sau Trahanache. În acelaşi timp vedem umorul adresabilităţii lui Eminescu din scrisorile către Veronica.

La observaţia mea după conferinţă ca şi-a recăpătat optimismul după disperarea şi lehamitea de acum mai mulţi ani, domnul Mihăilescu mi-a mărturisit ca după ce Brădişteanu i-a pus stenturi pentru o prelungire a vieţii cu vreo 2-3 ani, el este încă bine mersi după 11 ani are de ce să fie optimist!


Ca de obicei plăcerea mi-a fost stricată de intervenţiile neavenite ale unora care ţin neapărat să se audă cum vorbesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu