luni, 24 aprilie 2017

Scena muzicală piteşteană: Concert Gringotronic cu AG Weinberger

A G Weinberger
Astăzi a fost o zi plină culturală piteşteană. După amiaza literară a fost urmată de o seară muzicală organizată de Clubul Rotary în sprijinul celor trei tineri medaliaţi la Concursul de Robotică, între care se află şi Iustin, fiul amicului Mihai Ion, elev în clasa a IV-a.
Deschiderea spectacolului a fost făcută de Marga Crăciunescu din partea Clubului Rotary Piteşti.
Marga Crăciunescu
Şi în acest scop a fost invitat să concerteze AG Weinberger, cântăreţ de blues şi jazz.
În primul rând locul unde cânta interpretul era o adunătură de măţaraie de cabluri, de instrumente electronice, tobă electronică, sintetizator, laptopuri, tablete şi nu în cele din urmă 3 chitare acustice.

A G Weineberger ne-a prezentat un program complex muzical de blues, percuţie, jazz bebop care a încântat publicul.

Programul muzical a fost însoţit de un colaj video interesant  în care apăreau imagini cu vedetele muzicale şi de film ale anilor 50-60 şi cu o trecere prin secol, începând cu Caragiale şi Rasputin şi terminând cu naveta spaţială. I-am revăzut pe Gandhi şi Golda Meir, dar şi pe Duchamp şi pisoarul lui. I-am revăzut Marylin Monroe, pe Clark Gable, dar şi pe Jack Nicholson. Erau imagini cu Bob Dylan, cântăreţul premiat cu Nobel literar, pe Jimmi Hendrix, pe BB King şi alţii. Cel mai mult m-a intrigat o imagine cu militari din marele război, pe care m-a lămurit Weiberger că era o unitate de evrei din armata imperială germană cu Menora, simbolul luminilor de Hanuka în iarna lui 1916. 

VID 20170424 200342 

Şi cum toate se potrivesc, Weinberger a povestit de legătura oraşului Oradea, oraşul lui natal  cu jazzul. Tocmai citesc istoria familiei Rotschild şi am ajuns la final, la Rotschilzii care nu mai ştiu să facă bani, ci să-i cheltuiască. Astfel Walter, fiul lordului Natty Rotschild şi botanist s-a căsătorit cu Rozsalia von Werheimsteiner din Oradea, iar fiica lor Nikka, baroneasa Rotschild, stabilită la New York a fost o binefăcătoarea cântăreţilor de bebop!


Şi aşa am retrăit cu plăcere epoca adolescenţei şi tinereţii mele americanofile, când vedeam la film şi ascultam la Radio Europa Libera, la Cornel Chiriac minunăţiile muzicale americane!


A fost o seară extrem de reuşită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu