marți, 16 mai 2017

The nearest exit de Olen Steinhauer

Citind acest roman mi-am dat seama că nu am respectat ordinea privind aceste romane. Sunt trei, iar primul din serie este The Tourist, cel care ar fi inspirat filmul avându-i pe Angelina Jolie şi pe Johnny Depp în rolurile principale. Dar încep să mă îndoiesc. Pentru că sunt puţine lucruri care ar putea avea legătură cu această serie de romane, mai sigur fiind un film franţuzesc care se baza pe aceleaşi premize ale filmului.

Acest roman îşi ia numele de la avertismentul dat în avion când în caz de urgenţă să foloseşti cea mai apropiată ieşire.

Romanul îl are în prim plan pe Milo Weaver. El a făcut parte din această agenţie foarte secretă a CIA numită Departamentul de Turism cu sediul la New York.  Aceşti agenţi sunt extrem de mobili şi execute sarcini de obţinere de date secrete, dar şi asasinarea unor adversari.

Romanul începe în Budapesta unde un tânăr jurnalist primeşte o scrisoare care apare a conţine revelaţii secrete, dar în apartament găseşte un tânăr blond. Acesta îl imobilizează îi confiscă scrisoarea şi îl aruncă pe fereastră. Jurnalistul supravieţuieşte după ce iese din comă dispare. După un timp apare acelaşi tip blond sub numele Milo Weaver care îl caută interogând pe frumoasa prietenă unguroaică. De fapt o parte din roman se petrece în Budapesta şi am citit cu plăcere pentru că am recunoscut oraşul şi atmosfera budapestană, clădirile importante habsburgice şi atmosfera relaxată. Budapesta mai este avantajată de poziţia ei unică, singura capitală europeană situată pe un mare fluviu cum este Dunărea.

Milo este repus în acţiune de noul şef al Departamentului de Turism şi organizează un jaf la o galerie de artă din Elveţia pentru procura bani pentru departament. După această misiune este trimis în Germania să asasineze o fetiţă de 15 ani Adriana Stănescu. Steinhauer este generos cu noi românii, apare şi o moldoveancă din Basarabia, fiica unui şofer de taxi emigrat în Germania. Milo Weaver este căsătorit cu Tina şi au o fetiţă Stephanie. Aşa că este în faţa unei mari provocări, să ucidă un copil ca al său. Aşa că aranjează cu Ievgeny Primakov, tatăl său, şef de agenţie de spionaj la ONU, ca după ce o răpeşte pe fetiţă să i-o dea în custodie lui într-o parcare subterană. Toate astea ca să pară că a executat misiunea.  Fetiţa evadează dintr-o cabană în Franţa anunţă autorităţile şi o agentă vine să o recupereze. Maşina acesteia suferă un accident în care agenta îşi rupe gâtul iar fetiţa este găsită în apropiere şi ea ucisă cu gâtul rupt. 

Evenimentul apare pe toate televiziunile şi Erika Schwarz, şefă dintr-un departament al securităţii germane se implică în afacere şi află de la unchiul ei, Mihai Stănescu despre biografie fetiţei. Ea a fost selecţionată pentru modeling în Germania din Republica Moldova. De fapt este violată şi băgată într-un bordel pentru pedofili. Este salvată de unchiul ei care trăia mai demult în Germania şi-şi cedează afacerea cu brutăria ca să o scoată din bordel. Ulterior îi aduce pe tatăl ei, Andrei în Germania unde devine taximetrist, iar Adriana urmează şcoala ca un copil obişnuit fără ca tatăl ei să-i ştie povestea.

Erika dă ordin şi Milo Weaver este capturat de la Varşovia, fiind turnat de un sârb care participase la jaful din Elveţia. Motivul sârbului, tocmai SUA recunoaşte independenţa Kosovo!
Milo este adus în Germania la casa ei pentru interogaţii. Este torturat şi spune doar să discute cu şeful ei Warthmuller. Warthmuller recunoaşte că a fost şantajat cu poze cu Adriana Stănescu şi aşa a cerut CIA să o omoare pe Adriana. De fapt toată această chestie ticăloasă a fost pusă la cale de CIA, care prin şantajul lui Werthmuller spera să reseteze relaţiile cu spionajul german care erau foarte proaste.
Ordinul l-a dat un senator Irwin, care răspundea de CIA şi care pusese la cale o porcărie în Sudan, care adus la moarte fiului lui Xi Jhu, şef al spionajului chinez.

Milo detectează prezenţa unui spion chinez în anturajul senatorului Irwin. Este capturat spionul, dar prea târziu pentru că Xi Jhu declanşează răzbunarea împotriva Departamentului de  Turism şi agenţii încep să se omoare între ei. Unul dintre aceştia este chiar cel care o omorâse pe Adriana şi Milo, care-i este dator lui Erika voia predarea acestui asasin.

În schimb o ajută să-l facă praf pe Werthmuller, plasându-i acestuia tablourile furate din Elveţia şi este anunţată poliţia şi televiziunile. 

Xi Jhu îl manipulează pe Andrei Stănescu şi acesta ajunge în SUA la New York şi-l împuşcă pe Milo Weaver. Glonţul îi străpunge stomacul şi Weaver supravieţuieşte!


Final! Dar continuarea poveştii este în romanul ulterior An American Spy pe care l-am citit deja!

PS Ştiu că unii îmi reproşează faptul că citesc cărţi de spionaj, poliţiste, thriller. Autorii aceştia ştiu să scrie, conduc bine acţiunea, sunt documentaţi şi asta mă face să le citesc cu plăcere. Se confirmă pentru că Steinhauer are mai multe cărţi, scenarii de filme de succes! 

3 comentarii:

  1. Joe esti un tip citit si umblat dar cauta sa nu mai faci afirmatii colaterale de dragul de a plusa.Dunarea trece prin 4 capitale europene :Viena,Bratislava,Budapesta si Belgrad.Poate ai vrut sa zici altceva(ai cateva solutii...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici este o problemă de geografie! Într-adevăr! Doar Buda - Pesta este împărţită de Dunăre! Celelalte Viena este lângă Dunăre, este un cartier nou acolo! La fel se pare că şi Bratislava, iar Belgrad este la confluenţă cu Sava, e mai mult pe Sava.
      Din acest motiv doar Budapesta este în toate pozele şi imaginile cu Dunărea pe mijloc! Chestiune de situare strictă geografic. Deci Dunărea este pe lângă la celelalte!

      Ștergere
    2. Ai dreptate(de aceia am spus ca ai solutii ca in bancul cu rabinul -toti au dreptate,depinde cum privesti problema).

      Ștergere