luni, 24 iulie 2017

Cekistul - un film rusesc

La sugestia lui Toader Paleologu, am căutat filmul rusesc Cekistul. Este realizat în 1992 când se prăbuşea comunismul sovietic.

Filmul se pare ca avut un oarecare succes la Cannes, dar a fost scufundat în uitare pe fondul ascensiunii lui Putin produs al acestei organizaţii din care se trage şi KGB.

Filmul este regizat de Alexandr Rogojkin, dar scenariul este opera a doi francezi, Jacques Baynac şi Andre Milbet.

Filmul îl are în centru pe şeful Ceka Andrei Srubov şi pe asistenţii lui Ian Pepel şi Isaac Katz undeva în Rusia. Suntem în vremea Războiului Civil din Rusia 1918-1921. De fapt Srubov este un fel de substitut pentru Dzerjinski, fondatorul Ceka.

Este un caz patologic, cum a fost şi Ţurcanu, din Experimentul de Exterminare Piteşti. Este un intelectual, dar are complexe, soţia lui este încă virgină, îl invită la cină pe Katz care i-a omorât tatăl lui Srubov. Şi Katz este alt caz patologic, are o discuţie dură cu un evreu hasidic pe care îl face jidan. ca şi cum  n-ar fi de aceeaşi etnie. 

Acest grup este complet de judecată care trimite la execuţie pe toţi duşmanii revoluţiei, adevăraţi sau închipuiţi. Apare obsedant apartenenţa majorităţii vinovaţilor la aristocraţie - dvoreni în ruseşte.
Apropo de limbă, prima versiune din care am văzut 35 de minute era subtitrată în englezeşte cu o traducere îngrozitor de proastă. Am găsit o versiune mai bună şi am văzut astfel tot filmul.

Scenele sunt puţine şi se repetă ca într-un coşmar, sala de execuţii este într-o pivniţă, unde câte cinci sunt dezbrăcaţi şi apoi împuşcaţi în ceafă cu naganele - revolvere ca ale cowboy-lor.
Cadavrele sunt transportate pe şine cu o targă şi scoase cu frânghia din pivniţă printr-o trapă şi aruncate într-un camion. Executanţii sunt complet abrutizaţi, sunt angajaţi la un abator uman. Scena execuţiei a fost reluată de Andrzei Vajda în Katyn, unde prizonierii de război la sovietici ofiţeri polonezi erau executaţi în mod asemănător de NKVD, urmaşa Ceka. 

Sunt scene ciudate şi comportamentul lui Srubov este aberant, mărinimos iartă pe un fost adversar cu care s-a luptat, iartă pe soldaţii răsculaţi al unui batalion care îl omorâseră pe komisarul lor. 

Finalul este iar de coşmar, Srubov se dezbracă şi se duce la locul de execuţie unde este aproape omorât. Este ulterior internat într-un ospiciu şi tratat cu băi cu furtunul. 

De fapt filmul arată că nimic n-a fost nou în maniera de exterminare hitleristă, nemţii au avut de unde învăţa!


Este un film greu de urmărit, dar este exemplar în acţiunea de aflare a adevărului asupra caracterului criminal al comunismului bolşevic.


Un comentariu: