miercuri, 2 august 2017

Europe - A History de Norman Davis

Am terminat, în fine voluminosul tom scris de Norman Davis privind istoria Europei. Cartea are 2022 de pagini? Am văzut-o şi în traducere în limba română şi este la fel de voluminoasă.
Capitolele finale  sunt în ordine

VIII Lumen 1650 -1789
IX Revolutio 1770-1815
X Dynamo 1815-1914
XI Tenebrae 1914-1945
XII Divisa et Indivisa 1945-1991

Capitolele sunt lămuritoare prin titluri. În cărţile mele de istorie aceste epoci aveau denumirea comună de Istorie Modernă şi Contemporană.

În capitolul VIII Istoria Europei este cea de după primul război european - Războiul de  30 de Ani. Este epoca Luminilor, vremea în care Franţa devine cea mai importantă putere continentală europeana, Anglia se uneşte cu Scoţia devenind Marea Britanie şi cea mai importantă forţă maritimă şi colonială. Singura sincopă este Revoluţia Americană de la 1776 care face să apară viitoare mare putere numită Statele Unite ale Americii. Este perioada apariţiei marilor puteri din est, Imperiul Rus, Prusia şi Imperiul Habsburgic care împart Regatul Poloniei. Este şi epoca Barocului, a Iezuiţilor şi a Contrareformei.

În capitolul X este Europa în vremea Revoluţiei Franceze de la 1789 şi apoi a Imperiului Napoleonian care se termină la Waterloo şi la Viena la Congresul Sfintei Alianţe a monarhiilor reacţionare ale Europei.

Capitolul X este dedicat secolului XIX al revoluţiei industriale, a marilor descoperiri ştiinţifice şi tehnice a apariţiei marelui stat central european Imperiul Germaniei conceput de Bismarck, cel mai important om politic al acestui secol. Secolul XIX se termină exact după 100 de ani de la vremea războaielor napoleoniene.

Capitolul XI este dedicat celor Două Războaie Mondiale. Primul este declanşat de Austro-Ungaria care spera s-şi rezolve problemele interne ale unui imperiu centrifug din cauza naţionalităţilor componente. Este războiul tranşeelor din Franţa şi Belgia, al mitralierelor, al ultimelor şarje de cavalerie care devin anacronice în al Doilea Război Mondial. Primul Război Mondial se termină cu prăbuşirea Imperiului Ţarist prin revoluţia bolşevică, prăbuşirea Austro Ungariei oportune ambele pentru formarea României Mari şi înfrângerea Germaniei.
Germania îşi înghite greu situaţia şi îşi revine devenind o putere agresivă sub conducerea lui Hitler şi se confruntă cu celălalt dictator sinistru Stalin. URSS a devenit o mare putere dar epurările, foametea  şi Gulagul provoacă 50 de milioane de victime! Cum am mai spus istoricul de origine galeză Norman Davis avantajează pe polonezi şi pe unguri. Noi apărem într-un insert intitulat MOARTE în care apare povestea mişcării legionare combinată extrem de curios cu practicile privind strigoii!? ce îmi aduce aminte repetitiv de Vlad Ţepeş din romanele lui Bram Stocker cu Dracula.

Ultimul capitol se referă la perioada postbelică mult mai bine analizată de Tony Judt în Postwar.


Cartea are multe apendice cu date istorice utile. Cred că este o carte care o poţi folosi pentru a rememora momente din istoria Europei. Pentru Istoria Românilor este mai util să citeşti pe istoricii români, Gheorghe Brătianu,  Iorga sau azi Lucian Boia.

Iar eu pot să mai citesc şi ceva romane poliţiste de spionaj!

Un comentariu:

  1. Apreciez prezentarea pe scurt a capitolelor cartii pentru cei care, eventual ar fi curiosi sa citeasca aceasta carte, sunt convinsa ca se afla in ea foarte mult material interesant, pentru cei care vor sa afle cat mai mult, dar eu am cumparat-o aici in Irlanda special pentru a vedea daca si romanii sunt luati in seama, si in ce fel...E dezamagitor, desi de la cineva din UK oricum, nu ma asteptam la mai mult...Vrem sa stim cat mai mult despre Europa,si am vrea ca Europa sa stie mai mult despre noi pentru a ne aprecia mai mult, dar numai daca un istoric destoinic ar scrie o carte cu sare si piper(alegand si un titlu inspirat), dar si cu onestitate, fara frica,fara grija de a nu leza pe unii sau pe altii(dar nici cu grija de a arunca toata cenusa posibila in capul neamului nostru) am putea deschide niste canale de simpatie fata de noi...Plus ca o astfel de lucrare ne-ar ajuta si noua insine sa ne lamurim asupra noastra, ca tare multa confuzie a fost creata prin atatea speculatii...Cine sa intreprinda un astfel de demers?

    RăspundețiȘtergere