duminică, 20 august 2017

Mission Song de John Le Carre

Am mai citit romane unul în original prin 1975, într-o aventură prin munţi despre spionul lui preferat, altul în româneşte şi acest ar fi al treilea.
Nu mă gândeam că clasicul în viaţă al romanului de spionaj englezesc să aibă simpatii de stânga anti colonialiste. 
Acesta este subiectul romanului. Pe undeva soarta personajului principal al romanului mi-a adus aminte de Primul Cerc al lui Soljeniţîn. 

Bruno Salvador este un tânăr de succes la Londra. A făcut studii strălucite de lingvistică şi este expert în limba Swahili, vorbită în Africa Centrală, Congo, Uganda, Ruanda, dar şi a altor dialecte tribale vorbite în Congoul răsăritean. Este căsătorit cu Penelope o tânăr ziaristă englezoaică de mare viitor în pofida originii tulburi al acestui mulatru, Bruno Salvador. Căci Bruno Salvador este rezultatul iubirii dintre un călugăr catolic irlandez şi o negresă din  Congo aflat în misiune misionară în această ţară imensă care ocupă centrul Africii. Este crescut în misiune din Africa după care este adus în Marea Britanie ca fiu al unui marinar mort şi crescut şi educat în misiunea catolică a Părintelui Andre. 

Căci şi despre soarta post colonială a Africii este vorba. Dacă mă uit bine în Africa există o singură ţară stabilă şi prosperă, Africa de Sud, rezultatul acţiunii inteligente al unui mare om de stat, Nelson Mandela. A reuşit să treacă peste moştenirea apartheidului şi acum trăiesc în cooperare albi, negri, indieni şi toţi cei amestecaţi.
Ar mai fi în Africa de Nord şi Maroc, care însă produce în Europa, siniştri terorişti, care-şi fac de cap, dar  nu în Maroc.
În rest toate ţările au trecut sau sunt într-o stare de plâns, datorită războaielor civile post-coloniale ca rezultat al graniţelor fixate arbitrar de colonialişti şi a corupţiei endemice. Unul din cele mai bune exemple este Congo, fosta colonie belgiană, măcinată de războaie, de mişcarea pro comunistă a lui Lumumba, de secesiunea Katangăi lui Chombe şi de lunga dictatură a lui Mobutu. 

Bruno este în legătură cu dl. Anderson de la serviciile secrete britanice care-l foloseşte pe Bruno ca interpret.
Bruno vorbeşte franceza, şi are o ureche pentru toate variaţiile englezei, cea din Wales, cea scoţiană, sud africană, sau rhodesiană în cazul nostru. În timpul unei recepţii în care soţia Penelope este o stea alături de proprietarul ziarului şi este chemat de urgenţă de Anderson pentru o misiune urgentă. Bruno este însă după în o partidă de amor ilegal cu o asistentă de la un spital londonez, Hannah, negresă din Congo şi începe să creadă că a găsit dragostea vieţii.

Pleacă împreună cu colonelul Maxie într-o călătorie cu avionul pe o insulă din Atlantic unde se desfăşoară o conferinţă secretă. La Ceasta participă un bătrân militant congolez cu idei moderate din provincia Kivu, militant şi coleg cu Lumumba, Mwaganza, doi lideri militari tribali şi Haj, un tânăr dintr-o familie foarte bogată din Bukavu oraş de malul lacului Kivu cu interese în exploatări miniere de staniu, tantal, aur şi diamante.
Ideea conferinţei organizate sub egida lordului Brinkley, laburist, om de stânga interesat de problemele Africii este ca Mwaganza să preia conducerea provinciei Kivu sub egida intereselor ipocrite britanice.
Bruno interpretul conferinţei este sfătuit să spună că ştie bineînţeles engleză, franceză şi Swahili, limba oficială a zonei şi nu dialectele. Ideea este că toţi cei prezenţi sunt monitorizaţi audio în secret. Bruno află astfel că Haj este de fapt legat de interesele unui grup minier condus de un coleg olandez de studii sorbonarde la Paris. Acest grup este de fapt rezultatul intereselor CIA şi a afaceriştilor americani.
Datorită acestor revelaţii Haj este torturat de Maxie şi oamenii săi care împreună cu Philip, un mijlocitor care organizase de fapt conferinţa şi ei află toate datele privind grupul rival. Haj acceptă aranjamentul britanic aprobat telefonic de Brinkley să accepte aranjamentul contra a trei milioane de dolari.  
De fapt un grup de mercenari englezi proveniţi din serviciile speciale împreună cu mercenari negri din sudul Africii vor da o lovitură de stat care să preia puterea în provincia Kivu. Acest aranjament va avea acceptul autorităţilor centrale din capitala Congoului, Kinshasa care culeg procentul cuvenit. 
Pactul este semnat de părţi şi Bruno primeşte în plus de onorariul promis de 5000 de dolari şi un supliment de 2000 de dolari!

Bruno fură mai multe casete audio cu interceptările şi la reîntoarcerea de la Londra, părăseşte domiciliul conjugal care-l împarte cu Penelope şi se stabileşte undeva împreună cu Hannah. Îi mărturiseşte peripeţiile şi sub impulsul umanist al lui Hannah se decid să dea în vileag angajamentul ce va conduce la război şi moarte în provincia lor natală. 

Şi încep mai multe tentative nereuşite de şantaj pentru a opri acţiunea mercenarilor. Încearcă să-l şantajeze pe Brinkley, îl ameninţă pe Andreson cu dezvăluiri şi în final apelează la ziarul fostei neveste care avea probleme mari cu Brinkley, ideea cea mai inteligentă probabil. Dar constată că cele două casete incriminatoare nu le mai are. Ele fuseseră luate de Hannah în weekend unde lucra împreună cu Grete pentru copiii dintr-o misiune penticostală. Aceasta l-a copiat digital şi le-a trimis lui Haj care să poată stopa tentativa de război civil. 

Bruno află că acţiunea mercenarilor a fost stopată, Maxie este luat prizonier de autorităţile congoleze,diplomaţii britanici negând orice implicare.
Dar sistemul intră în funcţiune şi Hannah este răpită şi trimisă înapoi în Uganda, având expirată viza de şedere în Marea Britanie. După o acţiune prostească de violentare a lui Philip, Bruno este arestat şi declarat ilegal, pentru că şi aducerea lui în Marea Britanie este un fals.  În puşcăria unde este închis primeşte o scrisoare din partea lui Haj şi are revelaţia că toată acţiunea lui a fost o tâmpenie inutil umanistă!
Haj îi spune că dacă i-au tras-o, după conferinţa el s-a pregătit să le-o tragă celor care l-au torturat! Aşa că el a luat contact cu autorităţile congoleze pentru a înăbuşi tentativa de lovitură de stat din Kivu.
Oricum la revenirea în Congo Haj îi oferă o vilă colonială şi un post de profesor la Universitatea din Bukavu - Kivu!


End of story


Un roman despre ipocrizia şi ticăloşia interesată a perfidului Albion!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu