luni, 4 septembrie 2017

Concert Tomescu

Alexandru Tomescu
Astă seară am avut privilegiul să particip la un eveniment caritabil organizat de firma Romera Bascov, prin amabilitatea directorului Filarmonicii Piteşti, un concert cu participarea extraordinară a violonistului Alexandru Tomescu.

În debutul concertului a fost un recital emoţionant al unor copii pregătiţi de doamna Adina Sima.
Adina Sima şi elevii ei
După aceea am avut ocazia să vedem un film scurt cu imagini din opera caritabilă a lui Tomescu, care s-a ocupat de refacerea casei copilăriei lui Enescu de la Mihăileni, Botoşani. Este interesant că această casă a fost făcută folosind tehnicile autohtone româneşti, din paiantă, folosind lut amestecat cu bălegar, pentru pereţi, toată activitatea fiind supervizată de arhitectul Şerban Sturdza, strănepotul primului ministru de la sfârşitul secolului XIX.


Am avut ocazia să-l ascultăm pe Alexandru Tomescu şi vioara sa Stradivarius Elder Voicu. Remarc că în recital audiţia a fost excele
ntă, poate şi vioara vrăjită a lui Tomescu a avut o importantă contribuţie.

Repertoriul maestrului Tomescu a fost desăvârşit. 

Concertul a fost deschis de Partita a III-a lui Bach. Violonistul îl cita pe Enescu cum ă Bach este pâinea oricărui violonist.
 
A urmat apoi Sonata pentru vioară a lui Prokofiev pe care compozitorul o voia interpretată simultan la 10 viori. 

Au urmat două bijuterii muzicale, Capriciul polonez a lui Baczewicz şi Lăutarul a Enescu, inspirat cum spunea Enescu de primul său profesor lăutarul Lae Chioru'.

A urmat o piesă de Vasile Filip, elev al  lui Enescu care l-a sprijinit să urmeze Conservatorul din Paris. Tomescu a interpretat Suita românească pentru vioară solo
Cu Alexandru Tomescu
Şi în final Tomescu ne-a fermecat cu Balada lui Ciprian Porumbescu. 


Ce frumoasă seară de muzică!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu