luni, 6 noiembrie 2017

Festivalul Internaţional de Teatru de Studio Teatrul Al Davila Piteşti - Fat Pig de Neil LaBute

După cum observaţi a început săptămâna Festivalului Internaţional de Teatru de Studio de la Teatrul Al. Davila din Piteşti. 

În deschiderea spectacolului regizorul Matei Varodi a prezentat juriul care va analiza şi premia spectacolele.

În această seară am urmărit pe scena mare a teatrului gradene unde la mijloc era locul unde se desfăşura acţiunea piesei. 
Matei Varodi

În această seară am urmărit piesa Fat Pig de Neil LaBute. Acest autor îmi este cunoscut din cronicile Oanei Stoica de la Dilema veche. Am înţeles că piesele sale sunt tari, sunt dure. Ceea ce este adevărat este că limbajul personajelor lui LaBute este foarte liber şi abundă în four letter word în engleză, adică referitoare la anatomie. Vreau să spun că doar limbajul a contat subiectul nu prea m-a impresionat. 
Ciprian Braşoveanu şi Oana Mogoş
Trama este simplă. Tânărul Tom care lucrează la multinaţională este atras subit de Helen, o tânără extrem de grasă. Tom este abordat la birou de amicul său Carter, un individ care freacă mai mult menta la serviciu şi descoperă această atracţie pentru care îl batjocoreşte şi ironizează. De această legătură află Jeannie de la contabilitate, o femeiuşcă cu care Tom a avut o relaţie, încheiată în prezent. Vestea o umple de nervi pe Jeannie şi îi face tot felul de scene. Tom ascunde relaţia, dar Helen face presiuni să fie văzuţi în public. Aşa că Tom şi Helen apar la o petrecere a firmei al piscinei. Sub presiunea rău voitoare a celorlalţi Tom mărturiseşte că vrea ca ei să se despartă. 
Ciprian Braşoveanu şi Vlad Volf
Piesa este foarte bine jucată de către cei patru actori tineri ai Teatrului Fanni Tardini din Galaţi. În rolul lui Helen este Oana Mogoş, Tom este Ciprian Braşoveanu, Carter este Vlad Volf, Jeannie este Flavia Călin.
Oana Mogoş şi Ciprian Braşoveanu


Regia îi aparţine Laurei Moldovan, scenografia este interesantă şi foarte reuşită şi funcţională. Am remarcat şi coreografia personajelor făcută de Elena Anghel care sugerează robotizarea şi alienarea celor care muncesc în aceste firme care îi transformă pe angajaţi în obiecte.


Oana Mogoş, Flavia Călin şi Ciprian Braşoveanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu