miercuri, 8 noiembrie 2017

House of Spies de Daniel Silva

Sunt mare amator de romane de spionaj şi de acţiune - thriller. Aşa că am găsit acest roman ca fiind printre cele mai bune ale momentului. 

Ieri când Adriana m-a trimis la Biblioteca Judeţeană să mai duc nişte cărţi donaţie, am observat că una purta numele Asasinul englez, am întrebat-o pe Adriana cine-i autorul şi ea mi-a confirmat prezumţia, era un roman de Daniel Silva, pe care l-am văzut într-o prezentare a autorului. Şi chiar mi-am reamintit ca de un roman bine scris.

Casa Spionilor  - House of Spies are avantajul că este un roman imersat în realitatea momentului, e vremea Brexit şi a alegerii unui nou preşedinte american.

Lumea stă sub semnul unor atentate sinistre organizate de un lider ISIS cunoscut sub numele Saladin.
Romanul începe la Londra unde chiar prin centru o bandă de asasini martiri ucid la nimereală. Cel care observă pe indivizi este un domn negustor de artă supravieţuitor ca sugaci al Holocaustului. El reuşeşte să salveze mai multe posibile victime avertizând de iminenţa atacului. 

Apare apoi un personaj curios sub numele Keller, fost agent MI5, care se strecurase între celulele IRA din Irlanda de Nord prevenind atacuri şi eliminând criminali periculoşi. Extras de acolo este trimis în Irak în primul război din Golf. Aici indică locul unor rachete Scud irakiene dar comandoul său este bombardat din greşeală. Supărat părăseşte Irakul şi ajunge în Corsica, unde devine asasinul unui don Orsati, şef al interlopilor din insulă. Ajunge să vorbească franceza corsicană ca un nativ. Este chemat de MI6 să se pregătească pentru acţiuni împotriva lui Saladin. 

Apoi acţiunea se mută în Tel Aviv unde apare personajul principal al romanelor lui Silva, Gabriel Allon, expert în artă, ajuns acum şeful mult temutului Office, adică Mossad. Şi el doreşte să-l elimine pe Slaadin. Reuşise să infiltreze o tânără doctoriţă în ISIS, evreică din Marseille, ca arabă şi-l îngrijise pe Saladin când acesta fusese rănit în luptele de gherilă.

Acum prin  roman se tot vehiculează ideea că această tânără frumoasă arată ca o evreică din Marseille mie îmi creează nedumeriri. Şi au am avut şi am prieteni evrei,. dar nu pot defini trăsăturile fizice ale evreilor. Este drept că de obicei eu cunosc evrei aşkenazi de aici din Europa Centrală, care sunt asemănători cu ceilalţi europeni. Dacă stau bine să mă gândesc ştiu pe un evreu sefard şi acela era mai brunet!

Allon este chemat de Seymour, seful MI6, sau spionajul extern britanic SIS. Aceşti dăduseră de un fir în Franţa, un marocan care procura arme pentru oameni lui Saladin. Keller prin intermediul lui Orsati, confiscă lotul de arme şi impersonează pe traficantul care urma să vândă armele. Keller are o discuţie în contradictoriu cu marocani şi-i elimină, dar dau de alt fir în Franţa.

Aici un mare întreprinzător Jean-Luc Martel pare a fi implicat în afaceri dubioase cu trafic de droguri. Jean-Luc este acompaniat de o foarte frumoasă englezoaică Olivia Watson, fost fotomodel, devenită proprietară a unui magazin de artă.
Allon contactează serviciile speciale de Antiterorism din Franţa şi doreşte de la francezi dosarul lui JLM. Chiar când francezii discutau cu Allon, un camion cu explozivi este detonat în sediul secret al DGSI . Allon şi colegii francezi scapă pentru că se afla în altă aripă a clădirii. 

Toate serviciile secrete montează împreună o capcană pentru JLM. În Saint Tropez un cuplu care pozează ca foarte bogat format din doi agenţi israelieni el rus, ca probabil traficant de arme şi soţia Sophie, doctoriţa din Marseille. Keller are o discuţie cu Olivia Watson şi o şantajează cu galeria de artă care este doar un mijoc de spălare a banilor proveniţi din droguri. Ea revelează pe furnizorul de droguri marocan din Franţa al lui JLM.

Keller îl capturează pe traficant şi acesta este torturat şi mărturiseşte că JLM este cel care este actorul principal al traficului de droguri haşiş din Maroc. JLM este şi el şantajat şi revelează numele furnizorului de droguri din Maroc cu condiţia ca numele lui să fie protejat de autorităţile franceze. Acest furnizor marocan intrase în afaceri cu Saladin care se ascunde undeva în Maroc în munţii Atlas şi-l obligase să facă transporturi în cantităţi foarte mari. Acestea încep să fie capturate prin revelaţiile lui JLM şi el este contactat de marocan pentru discuţii. Israelienii cumpără o casă a unui evreu refugiat în 1967 din Maroc aflată în Casablanca, căreia îi dau numele de Casa Spionilor de unde vine şi numele romanului ca centru al acţiunilor secrete din Maroc. JLM vine în Maroc însoţit de falsul traficant de arme, pentru că Saladin era interesat în a procura arme şi alte chestiuni speciale. Într-unul din transporturile de droguri francezii  găsesc şi o însemnată cantitate de cesiu radioactiv pentru o bombă murdară. 

Normal că apare şi CIA care sprijină logistic cu interceptări electronice şi cu drone. Noul CIA părea mai militarizat decât normal, Adrian Carter, spion clasic şi colegul american al lui Allon având o un rol  minor acum.

Se produce undeva în deşert întâlnirea dintre marele furnizor de droguri şi cu grupul din Saint Tropez. De undeva apar şi patru Toyote cu gaşca lui Saladin, care vrea să procure material radioactiv pentru bombe murdare. Antonov, traficantul îl refuză, Saladin are bănuieli şi intră în cortul lui Sophie pe care o recunoaşte. Aşa că banda lui Saladin fac un nor de praf şi dispar în deşert.
Drona Raptor care urmăreşte toată acţiunea are doar două rachete. Din centrul din Washington se ordonă bombardarea la nimereală a maşinilor. Este lovită prima şi a treia din convoi, dar şi cea de a patra se izbeşte în maşina distrusă şi Saladin care este acolo este rănit.

Saladin ordonase marocanului eliminarea grupului lui JLM. JLM primeşte un pistol de la marocan să încerce să provoace derută. Keller îl omoară pe LJM care o ameninţa cu pistolul la tâmplă pe Olivia Watson şi imediat anihilează grupul de traficanţi marocani. Cu ajutorul telefonului traficantului marocan identifică locul unde se afla Saladin şi echipa lui Alon şi Kell ajung la casa unde se afla acesta.  Pătrund în casă evită în ultimul moment o tânără care se avea o centură explozivă şi-l găsesc pe Saladin rănit care tocmai dădea un telefon. Allon descarcă un încărcător în Saladin şi termină acest foarte periculos terorist. 

Toată acţiunea este asumată de SUA şi Marocul acceptă cu scrâşneşte eliminarea cestui terorist extrem de periculos.

Dar pericolul nu este eliminat, în Londra un terorist se pregăteşte să se auto-explodeze cu o încărcătură radioactivă de cesiu, bombă murdară, chiar la Westminster. 
Allon şi Keller cooperează, atentatorul este identificat, Allon îl împuşcă în cap şi simultan Keller îi prinde degetul mare ca încărcătura să nu explodeze.  Bomba este dezamorsată, pericolul evitat!

Şi aşa Silva are timp să mai scrie un nou roman.


Într-un avertisment final el spune că totul este o ficţiune, dar se bazează pe acţiuni reale. După cum constatăm teroriştii folosesc acum chestiuni mai simple, camioane cu care să calce oameni. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu