miercuri, 15 noiembrie 2017

The Force de Don Winslow

Tot citesc la o carte de istorie economică şi mai fac ferestre ca să citesc literatură, sau dacă vreţi romane de acţiune.

Recunosc că mai caut care ar fi bestsellers. Şi uite că am nimerit un  top care situa această carte în frunte.

Am avut oarecari reţineri, citesc acum mai ales cărţi de spionaj, cu terorişti. Această carte este despre poliţişti, mai precis personajul este un poliţist din New York, North Manhattan.

Se numeşte Denny Malone, este din comunitatea irlandeză, localizată în estul Manhattanului, în Staten Island. Irlandezii newyorkezi au două meserii de bază, poliţist cum este Denny, sau pompieri cum a fost fratele mai mic Liam, mort pe Nine eleven, la Gemeni. Tatăl lor a fost tot poliţist şi a murit din cauza stresului.

Detectivul Denny Malone este king of streets from North Manhattan, împreună cu colegii săi, "fraţii" lui, italo americanul Phil Russo, afro americanul Monty şi cu alt irlandez Billy O. controlează zona ca gradul de infracţionalitate să fie scăzut. 

Lovitura vieţii lor este capturarea de heroină, bani şi uciderea lui Pena, unuia din şefii cartelului dominican din zona, Ei sunt declaraţi eroi de presă şi medaliaţi. Ei au ucis în cursul acţiunii şi pe gardienii acestuia, dar are loc pierderea lui Billy. Însă ei nu au nu declarat captura a 50 de kile de heroină şi 5 milioane de dolari. 

De aici se trage totul în roman. Zona de acţiune este Harlemul, o parte din el pentru că în zonă deja au sunt locuri unde sunt apartamente de milioane de dolari. 

Este dificil să trăieşti pe stradă, eşti în contact cu criminalii, unii cad în ispita de a face bani pentru familie, pentru universitatea copiilor. Denny nu se atinsese de banii murdari din droguri, însă era în contact cu băiţii deştepţi ai Mafiei. Aceştia erau în jargonul poliţist bani curaţi. Plicuri pline de bani de la Mafie ajungeau la suspuşi din administraţie, şefii poliţiei pentru a facilita contractele pentru sindicatele de constructori controlate de Mafie. Denny foloseşte şi este folosit pentru aceste relaţii. 
Salvează pe fiica unui miliardar din Central Park, ponderează criminalitatea. 

Cade însă în plasa FBI pentru că facilita eliberarea unui traficant dând bani unui procuror  - Assistant District Atorney. Este reţinut şi şantajat să dea în gât oficiali. Acceptă dar nu vrea să-şi toarne colegii din poliţie. Este şantajat cu familia şi devine şobolan turnător al prietenilor. Motivul este că a fost dat în gât de un tip din Mafie, care s-a predat FBI şi care i-a facilitat vinderea heroinei. O face la un alt dominican Castillo, care vrea să-l şi ucidă şi el. 

Organizează o urmărire a traficanţilor dominicani care este doar o ambuscadă în care noul lor coleg Levin un tânăr evreu cu studii de drept la NYU  este ucis, Monty este grav rănit, Russo rănit uşor. Totuşi FBI îl arestează pe Denny.

Însă New York explodează. Se pare că există un video clip în care un tânăr  negru ucis de poliţie că nu s-a supus ordinului este de fapt o execuţie. Tot Harlemul devine un coşmar, maşini distruse, incendii. 

Disperaţi primarul, miliardarii procurorii, FBI îl scot pe Denny din celulă şi îl roagă să-l convingă pe traficantul negru De Von Carter să le predea videoclipul. Denny recapătă statutul de poliţist dar este dispreţuit de colegi pentru că a ajuns turnător. Dă de prietenul său Bad Ass, un negru dependent care era informatorul lui şi care fusese crucificat de traficant. Îl duce singur la Urgenţă la spital şi acesta cu ultima suflare îi spune unde este traficantul. Traficantul acceptă să-i dea clipul dar îi spune că a făcut copii.  Îl întreabă dacă el îl ştie pe informatorul lui după numele adevărat, acesta habar n-are, se pare că-l ştia după poreclă. Şi aşa îl împuşcă. 

Se întoarce la miliardar unde toţi îl aşteaptă înfriguraţi le dă telefonul şi le spune că probabil că video clipul este dat pe marile reţele. Nu scapă ocazia să îi acuze pe toţi că sunt beneficiarii corupţiei mari, acuzând pe poliţişti de corupţie când ei ca să menţină siguranţa pe străzi mai fac compromisuri.  

Finalmente, Denny îl urmăreşte pe Castillo, elimină toate gărzile acestuia, îi împuşcă şi pe colegii lui poliţişti deveniţi oamenii lui  Castillo. Când să-l împuşte pe Castillo constată că i se terminaseră gloanţele, Castillo vrea împuşte. Grav rănit reuşeşte să-l omoare cu cuţitul ascuns în bocanci. Ia heroina şi o aruncă în Hudson.

Romanul este bine scris, te cucereşte, foloseşte din plin argoul. Autorul te plimbă de data asta prin New York. De curiozitate am căutat diverse adrese, de exemplu United Fried Chicken şi am dat de acest restaurant chiar în zona descrisă în roman.


Aşa că recomand acest roman cu poliţişti şi plin de New York şi Manhattan. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu