miercuri, 13 decembrie 2017

Alexandru Tomescu şi Imnul Regal

Alexandru Tomescu, Ştefan Novak şi Orechstra Filarmonicii Piteşti
În această seară de miercuri 13 decembrie a fost reprogramat programul Filarmonicii Piteşti.
Poema Română
În această seară concertul s-a deschis cu Uvertura la Cagliostro in Wien de Johann Strauss interpretate de Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de dirijorul Ştefan Novak. Este parte a acestei operete a regelui valsului.

A urmat apoi Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, nr. 2, KV211 de Wolfgang Amadeus Mozart. Este o operă de tinereţe scrisă de Mozart în 1775. Îmi amintesc că precedentul concert de vioară de Mozart interpretat de  Alexandru Tomescu în care solistul era mai mult concert maestru. În această operă de tinereţe vioara are mult mai multă parte solistică. Concertul a fost extrem de bine cântat având un sprijin în talentul său şi de vioara Stradivarius Elder Voicu. 
Interpretarea lui Tomescu a stârnit vii aplauze şi generos maestrul Tomescu ne-a oferit două bisuri, un fragment din Capriciul polonez de Baczewicz şi apoi Kreisler.

În partea a două concertului orchestra condusă de Ştefan Novak a interpretat Poema Română de George Enescu. Întâmplarea face că şi această operă muzicală a fost scrisă la aceeaşi vârstă de 19 ani.

Este muzică cu program care conţine ca şi Simfonia a 6-a a lui Beethoven, în care se observă dezlănţuirea naturii întâlnirea ţăranilor, horele. Momentul culminant al Poemei Române este însă inserarea în final a Imnului Regal! Vreau să spun că mă gândeam să sar în picioare dar n-am fost primul, toata sala s-a ridicat în picioare la intonarea Imnului Regal. Eu cel puţin eram emoţionat şi zguduit pentru că realizam că se cânta imnul pentru probabil ultimul Rege al României. 

A fost un moment înălţător şi un omagiu adus de Filarmonica Piteşti şu melomanilor acestui oraş Regelui Mihai plecat la cele veşnice. 

A fost extrem de impresionant cele ce s-au întâmplat azi la Piteşti.

2 comentarii:

  1. Mai intii " Dumnezeu sa-l ierte si sa il odihneasca pe Regele Mihai" !
    Nu cred ca este Ultimul Rege al Romaniei. Istoria nu este inventiva , este o colectie de repetari . Dar mai sunt multe Federatii care se vor descompune , ca efect al ideii Statului National promovata miracukos de Revolutia Franceza . Cel putim im partea centrala si de est a Europei , inultimii 30 de ani am asistat la o singura unire a doua state ( cele doua Germanii ) si la descompunerea a vre-o treo state ( Cehoslovacia , Iugoslavia si URSS-ul ) Si treaba este de abia la inceput , ca mai sunt etnii doritoare de patrie matca destule , vhoar si in vestul Europei. La noi singura etnie care nu are o patrie matca acceptata este cea romma , desi India ar fi patria lor. Dar la altii sunt mari probleme ( Ucraina , Turcia , Rusia , etc ) Dupa ce se rezolva o parte din aceste probleme , ideea antimonarhica a revolutiei franceze se poate sa-si puna ochelari fumurii pentru o serie de tari traditional monarhice ( Serbia , Romania , Rusia mama , O parte a Turciei , Grecia , etc ) si sa ne accepte ca state nationale monarhice.
    Dar este de durata . La cei 70 de ani ai mei ramin cu ceea ce am trait si concluziile pe care le-am mostenit de la mosii mei si care ,i-au generat milte iluzii , neimplinite.
    Dan Stanescu

    RăspundețiȘtergere
  2. M-a impresionat ceea ce ati relatat. Sunt mandra sa aud ca in Pitesti sunt manifestari culturale de valoare si in mod relativ frecvent...Oamenii de acolo sunt inimosi si cu sange cald...Sigur, nu toti iubitori de muzica simfonica :)...Zona e destul de saraca in jur si de inapoiata, dar Pitesti-ul are norocul sa se fi adunat acolo in ultimii 30-40 de ani destui oameni iubitori de cultura ceea ce face cinste locului...
    Ma bucur pentru dumneavoastra ca participati mereu la seri inaltatoare si datatoare de sperante...

    RăspundețiȘtergere