sâmbătă, 3 februarie 2018

American Assassin de Vince Flynn

Atunci când citesc cărţi serioase, care sunt mai lungi simt nevoia unui intermezzo de romane uşoare, genul thriller.

Americanii excelează în acest domeniu, apar cărţi cu toptanul pe care le găseşti în NY Best Sellers.

Aşa am găsit romanul American Assassin de Vince Flynn. Acest prim roman scris în 2010 a avut mare succes, aşa că a continuat să scrie romane cu acelaşi personaj în centru acţiunii, Din nefericire autorul a decedat în 2013, dar seria este continuată de alt scriitor crea creează romane de acţiune cu acelaşi personaj principal.
Am nimerit acest autor care avea un roman cu conţinut promiţător, despre unui asasin pregătit pentru acţiuni secrete şi murdare ale CIA.

Personajul principal al romanului este tânărul  Mitch Rapp. Acesta este excelent jucător de lacrosse, un fel de hochei pe iarbă cu crose cu plasă este un sport de contact foarte apreciat în SUA. Tânărul era foarte afectat că prietena lui a fost în avionul doborât la Lockerbie în Scoţia de o bombă a unor terorişti libieni.

O agentă CIA îl descoperă şi întrevede în el bune calităţi pentru un viitor agent pentru acţiuni speciale, adică un killer profesionist. 

Pentru acest lucru îl duce pe Mitch ca să fie antrenat de un vechi luptător din epoca Războiului Rece, suntem în primii ani ai lui 1990.
Stan Hurley după ce-l vede pe Mitch, sastisit de genul tinerelului îl provoacă la luptă pe saltea şi ia o bătaie serioasă de la acesta.
Mitch are un potenţial extraordinar, îi fracturează mâna într-o altă luptă unui fals ucenic  la pregătirea de luptă, care era de fapt dintre instructori.
Mitch îşi perfecţionează tehnica de tragere cu pistolul şi devine un asasin perfect.

Hurley întrevăzuse după experienţe din anii 80 în Orientul Mijlociu, Beirut şi Afganistan pericolul pe care-l prezenta islamismul militant după prăbuşirea URSS.

Mitch este trimis la Zurich să pregătească împreună cu Hurley şi alt agent execuţia lui Shariff, un turc traficant de arme în Orientul Mijlociu. El găseşte momentul potrivit şi îl împuşcă pe traficant fără a mai aştepta ordinele lui Hurley.
Chiar dacă acesta se enervează dar îşi dă seama că Rapp a acţionat funcţie de situaţia oportună.

După aceea cei trei pleacă la Hamburg unde îl capturează pe Dorfmann, un bancher cu simpatii naziste care manipula conturile unor terorişti arabi care acţionau în Beirut şi erau coordonaţi de vechiul KGB, transformat în SVR acum în Rusia.
Dorfmann le dă numerele de cont şi ei merg la banca din Zurich, unde cu ajutorul unui alt bancher originar din Germania de Est le golesc. 

Acţiunea se mută apoi la Beirut unde un grup de terorişti coordonat de sirianul Sayyed şi colonelul iranian Mugniagh organizează răpiri de americani cu ajutorul militanţilor palestinieni din Fatah.

Un businessman american este răpit şi agentul Cummins, şef de staţie CIA la Beirut este trimis să negocieze eliberarea contra bani. Cummins este şi el capturat şi torturat de Sayyed. 

Pentru a negocia eliberarea prin alte mijloace Hurley şi un alt agent sosesc în Beirut, urmând ca Rapp să vină cu o maşină prin Siria.
Hurley este identificat la aeroport de terorişti şi capturat împreună cu ajutorul său. Ei urmează să fie vânduţi ruşilor.

Legătura lui Sayyed la Moscova este cu Ivanov, adjunctul şefului SVR şi colaboratorul său Şveţs. Ei pleacă la Beirut să îi ia pe captivii americani. În acelaşi timp ambele părţi se bănuiesc că au golit conurile comune gestionate de  Dorfmann la Hamburg. 

Rapp ajunge la Beirut şi contactează pe şeful CIA din Beirut care îl ajută să afle unde ar fi plasaţi americanii răpiţi. Şi el se lasă capturat, dar reuşeşte să se elibereze şi ajunge să anihileze gruparea teroristă să-i captureze pe Sayyed şi pe Şvets.

Finalul romanului se întâmplă la Zurich unde Stansfield, şeful operaţiunilor speciale se întâlneşte cu Primakov, şeful SVR pentru a-l recupera pe Cummins, adus în Rusia. Cummins este recuperat în schimbul unui dosar care-l acuză pe Ivanov de fraudă din fondurile Rusiei. Primakov l-ar vrea şi pe Şvets, dar acesta a preferat să ceară azil politic în SUA.


Succes total şi urmează alte acţiuni secrete cu asasinate pentru interesele SUA!


Un comentariu:

  1. Il cunosc pe acest Mitch Rapp, acum este seful garzii personale a lui Trump! Obamistii si Clintorienii nu mai au nici o sansa!

    RăspundețiȘtergere