duminică, 11 februarie 2018

Din nou despre Dilema veche

Încă nu a început jurnalul de joi care are în el notaţii despre articolele din Dilema veche, dar nu pot să nu remarc ultimul număr. 
Ca piesă principală este dosarul despre istorie.

Îmi amintesc că prin 1992 doamna Juliana Pilon de la o agenţie americană de suport pentru democraţie spunea că istoria noastră va prezenta surprize şi eu nu o prea credeam.
Cărţile lui Lucian Boia dovedesc cu prisosinţă acest lucru, chiar dacă istoricul este tentat să depăşească demolarea unor mituri constitutive ale poporului român.
Uite că episoade privind partea neagră a istoriei noastre din vremea războiului au ieşit la lumină precum pagini din istoria Holocaustului evreiesc din Transnistria şi alte asemenea. 

Este foarte interesant cum se discută acum despre cele două mai importante episoade ale istoriei românilor din epoca modernă, Unirea din 1859 şi România Mare din 1918. Ceea ce se subliniază acum este inteligenţa liderilor români de a prinde aceste ferestre de oportunitate.
Fenomenul Unirii putea fi pus sub semnul întrebării prin malversaţiile lui Vogoride în Moldova, dar şi inteligenţa muntenilor de a-l alege la Bucureşti pe 24 ianuarie tot pe Cuza domnitor.
De asemenea în pofida argumentelor germanofililor, Ionel Brătianu a ales corect tabăra Antantei care însemna revenirea Transilvaniei la România,şi profitând de prăbuşirea celor două imperii şi de realipirea Basarabiei la România, provincie care pregetă azi după jugul bolşevic.

Comparaţiile privind liderii politicii arată cât au decăzut politicienii români.
Când vezi cine sunt aşa zişii patrioţi români care îşi bat joc de interesele România şi când un borfaş are oportunitatea să-şi îngroape ţara pe altarul intereselor personale te apucă scârba. 

Un alt articol simpatic este dedicat unei mărci de automobil preferat de lăutari şi cântăreţi de nunţi care explică că iniţialele BMW ar fi de la Beethoven, Mozart şi Wagner!

Un alt articol simpatic este despre creativitatea românească privind mâncăruri venite din Orient. Şaorma cu de toate care include pe lângă carne, sosuri, zarzavaturi şi cartofi prăjiţi reflectă foamea moştenită de la Ceauşescu care face să îngrămădeşti  toate aceste componente în bucata de pita.


 Este cea mai mare plăcere să o cumpăr de la chioşc, rar o citesc pe net, doar când sunt plecat pe afară. Dilema veche este o revistă ce merită citită din scoarţă în scoarţă. 

PS Foarte important!

Tot din Dilema veche mi-am lămurit o prescurtare. La rubrica de muzica a revistei, d'aia merită citită toată a explicat ce înseamnă un prefix care mă frământa. Americanii au mania prescurtărilor şi a iniţialelor. Astfel am înţeles de unde vine preefixul alt.  Înseamnă alternative, de unde alt-right este dreapta alternativă, faţă de cea clasică reprezentată de Partidul Republican. Alt-Right este dreapta rasistă, neo fascistă, populistă pe baza căreia a fost construită de către Steven Bannon imaginea actualului preşedinte Trump. 
Atenţie, dragă G, tu care ai impresia că cine nu-l admiră pe Trump este de stânga. 

Un comentariu:

  1. Doua comentarii:

    1. Cum am mai spus si cu alta ocazie, poporul roman are notorietatea de a-si fi uitat propria istorie (si limba, si numele). De aceea nu ma surprinde sa vad ca fragmente ale "istoriei" romanilor sint prezise de o agentie Americana.

    2. E o greseala sa se spuna ca Trump este rasist, neo-fascist si populist. De altfel, in toiul campaniei din 2016 impotriva candidaturii lui Trump, erau foarte populare titluri de gen (citez) "Trump is not Nazi" si "Trump is not Fascist". Cred ca mai precis este de definit Trump ca fiind anti-corectitudine politica, detasindu-se prin aceasta de establishmentul politic din USA pe care doreste sa il curate ("drain the swamp" sau "drain the sewer" dupa cum doriti).

    RăspundețiȘtergere