joi, 8 februarie 2018

Din nou Mozart

În această seară am avut la Filarmonica Piteşti un program complet Mozart. 
Genialul compozitor al clasicismului vienez a scris cât vreo 10 compozitori aşa că se pot face mute seri cu muzică de Mozart.

Concertul a debutat cu Uvertura la opera Don Giovanni.  
Este un din operele de vârf ale lui Mozart, dar noi la Piteşti ne mulţumim cu uverturile, e mai greu să montezi operă. Orchestra condusă de dirijorul de ultimă oră Gheorghe Iliuţă a avut o interpretare mozartiană.
Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Gheorghe Iliuţă
A urmat piesa de rezistenţă a serii, Concertul pentru pian şi orchestră nr. 25,  în do  major, KV 503. Este concertul din care s-a inspirat Rouget de Lisle când a scris La Marseillaise. Concertul are o tonalitate de marş, dar parte solistică a pianului are un aer extrem de graţios. Solistul, tânărul pianist Toma Popovici a avut o o interpretare de mare fineţe. 
Toma Popvici
La aplauzele publicului Toma Popovici a dat un bis finalul din Sonata a 7-a a lui Prokofiev. 
Dirijorul Gheorghe Iliuţă
În partea a doua a concertului orchestra condusă de Gheorghe Iliuţă a interpretat Simfonia nr 40 în sol minor, KV 550 de Mozart. Este parte de mijloc a trioului simfonic final al lui Mozart, simfoniile 39, 40, 41. Unii spun că nu are nici introducere, nici final, dar are multă muzică de Mozart, graţioasă, superbă şi inspiraţie pentru compozitorii germani. 
Pentru că după cum putem observa se purta în muzica acele vremi plagiatul fărp problemele de azi!
Cu Toma Popvici
 Am trăit momente de mare plăcere ascultând muzica lui Mozart.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu