vineri, 16 februarie 2018

Rossini şi Totan

În seara de 15 februarie am avut plăcerea să audiem un concert lecţie susţinut de dirijorul vâlcean Florin Totan. Concertul a coincis cu ziua de naştere a maestrului. Am fost primul care i-am urat "La Mulţi Ani!" ca la sfârşitul spectacolului întreaga sală să-i cânte "La Mulţi Ani cu Sănătate".

Maestrul Totan este un discipol al lui Celibidache şi maniera sa de dirijat este puternic influenţată de a marelui dirijor, după cum remarca amicul Sandu C.

Florin Totan ne-a încântat cu uverturile marelui muzician italian Giacomo Rossini dar la fiecare uvertură din operele lui Rossini ne-a prezentat personalitate acestuia, maniera de compoziţie în crescendo a uverturilor sale, pasiunile sale gastronom şi gourmet lăsând gustului rafinat turnedoul Rossini din muşchi de vită şi pathe de fois gras!
Florin Totan
Rossini a fost un prodigios compozitor de opere din genul belcanto, a scris 39 de opere până la 40 de ani, după care izvorul creativ a încetat brusc şi nu a mai scris nimic semnificativ până la moarte. Este influenţat de Haydn şi Mozart ce i-a adus porecle de il tedeschino - micul neamţ!


Programul a inclus uverturile la operele:Bărbierul din Sevilla, Semiramida, Italianca în Alger, Cenuşăreasa, Coţofana hoaţă şi în final ca bis uvertura la Wilhelm (Guglielmo) Tell.


Lumea a aplaudat cu entuziasm interpretarea de excepţie a orchestrei Filarmonicii Piteşti conduse de Florin Totan.

Un comentariu:

  1. Turnedo Rossini se face in trei tigai in care se prajesc simultan in unt ,1-trufe feliate,2-ficat de gasca si 3-muschi de vita.Se monteaza,in ordinea 3,2,1 si se asezoneaza cu un sos brun.Nu se prepara asa in Romania pentru ca trufele ca si tuica nu sunt servite in restaurante n avand acte de provenienta!!!

    RăspundețiȘtergere