vineri, 9 martie 2018

Red Sparrow filmul şi romanul



Acum puţin timp am văzut trailerul filmului Red Sparrow, care urma să fie proiectat pe ecrane.
Filmul mi-a trezit interesul şi m-am uitat pe IMDB. Avea la baza scenariului romanul cu acelaşi nume scris de un veteran CIA, Jason Matthews. Am făcut rost de roman în ideea să-l citesc înainte de a viziona filmul, dar m-am înşelat. Este un roman voluminos de peste 500 de pagini şi aşa că am văzut filmul pe când eram pe la mijlocul romanului.

Romanul şi filmul sunt de spionaj. Spionaj în zilele de azi între SUA şi Rusia. De fapt Putin cel puţin a declanşat un nou Război Rece şi lupta dintre agenţiile de spionaj CIA respectiv SVR rus este la fel de actuală ca acum 30 de ani.

Spre ruşinea mea, nu ştiu de ce, eram convins că traducerea este Rândunica Roşie şi nu Vrăbiuţa Roşie.

Personajul principal al romanului - filmului este Dominika Egorova. Este o tânără superbă cu aspiraţii de a deveni o mare balerină şi este la Şcoala de Balet de pe lângă Bolşoi Teatr. În roman este o brunetă cu ochi albaştri, dar interpreta din film este blonda şi frumoasa actriţă Jennifer Lawrence. Şi apropo de film, atunci când am căutat pe IMDB filmul avea o cotă proastă de 4,3, un idiot făcuse o evaluare mizerabilă. Între timp filmul este sus în box office şi frustraţii care fac comentarii şi-au revizuit aprecierile şi acum are 6,6!

Cariera balerinei este întreruptă brusc, pentru că partenerul de dans îi provoacă un accident la picior, intenţionat. Individul era îndrăgostit de altă balerină şi i-a promis că o să facă acest lucru ca să-i stopeze cariera care i-o oculta pe a ei. Tipul era teribil de fascinat de pizda ei. Scuzaţi, dar romancierul foloseşte cuvinte ruseşti şi vrem nu vrem intimitatea feminină este la fel în slavă ca în română!

De asemenea, la finalul fiecărui capitol autorul oferă câte o reţetă de mâncare. La început dominau cele ruseşti, suntem încă în Rusia, apoi şi internaţionale şi sunt 42 de capitole. 

Tatăl Dominikăi decedase, era un respectabil profesor universitar, cu opinii clar anticomuniste şi de loc fericit de putinism, mama ( Joely Richardson) era însă foarte bolnavă şi cele două riscau să piardă apartamentul central din Moscova. Aşa că Dominika apelează la unchiul ei, fratele tatălui, Vania Egorov (Mathias Schoenaerts), unul din şefii SVR.
Şi Dominika este trimisă să-l seducă pe Ustinov, unul din miliardarii ruşi, care-l sfidează pe Putin. Exact atunci când erau în plină aventură erotică, apare killerul SVR Matorin care îl ucide pe miliardar.
Dominika este şocată, dar fiind crescută ca o naţionalistă rusă se decide să facă o carieră în serviciile secrete. Şi astfel este trimisă a Şcoala de Vrăbiuţe. Aici sub conducerea Matroanei (Charlotte Rampling) elevii, fete şi băieţi sunt antrenaţi să devină experţi în seducerea străinilor. Aici este în film o spectaculoasă scenă de nudism a actriţei, e drept ocultată de un alt personaj ca spectatorii să nu vadă toată intimitatea.  

Romanul, ca şi filmul începe cu o scenă de urmărire a unui spion american, Nate Nash (Joel Edgerton) care îşi contactase sursa, un important agent în serviciile secrete ruse. Nash îşi face scăpată sursa, dar devine ţinta SVR. 

Şi aşa intră în scenă Dominika, trimisă să-l contacteze şi să-l seducă pe Nash, care era acum reasignat în altă capitală europeană, Helsinki în roman, dar Budapesta în film, din raţiuni financiare probabil?

Dominika în contact cu realităţile occidentale este conştientă de autoritarismul putinian şi îndrăgostită de Nash, acceptă să colaboreze cu CIA. SVR dă o decizie şi uciderea de către Matorin a colegei de apartament, care devoalase un secret despre acţiunile SVR la comanda lui Putin.

Reuşeşte să contacteze un trădător american care le furnizează ruşilor CD-uri cu informaţii sensibile militare americane. Trădătoarea Boucher este imediat arestată, în roman de către idioţii de la FBI şi Dominika este urgent rechemată în Rusia şi supusă interogatoriilor.
Sursa se dovedise aparent bună şi este repusă în drepturi şi trimisă la Departamentul SUA America de Nord condus de generalul Korcinoi (Jeremy Irons). Acesta recunoaşte Dominkăi că el este trădătorul care face spionaj pentru americani şi îi propune ca ea să-l înlocuiască, ea indicându-l ca trădător devenind un erou!

Filmul care este evident de lungimea unui film condensează romanul şi după ce Matorin este trimis să-i omoare pe Dominika şi pe Nash, după o spectaculoasă scenă de luptă, Dominika îl neutralizează şi omoară pe killer.
Ea transmite numele trădătorului spre ştiinţa SVR. Aici filmul dă o întorsătură spectaculoasă care nu apare în roman. 

Dominika arestată de autorităţile maghiare pentru uciderea lui Matorin şi este schimbată cu trădătorul.
În film este o scenă spectaculoasă când trădătorului i se descoperă faţa. Se face schimbul, dar SVR îl omoară pe trădător.

Final de roman, dar în film o vedem pe Dominika avansată la gradul de colonel cu onoruri, care apoi primeşte acasă un semnal de la iubitul ei american.


De fapt, ficţiunea este confirmată de realitate cu otrăvirea fostului spion rus aflat în Marea Britanie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu